Regionaal Landschap PAJOTTENLAND & Zennevallei is op zoek naar een landschapsdichter

C21

Regionaal Landschap PAJOTTENLAND & Zennevallei is op zoek naar een landschapsdichter

Rlpz_zoekt_landschapsdichter
Regionaal Landschap PAJOTTENLAND & Zennevallei is op zoek naar een landschapsdichter - © Deschuyffeleer
 

Wie slaagt erin de pracht en kracht van ons landschap om te zetten in poëtische woorden? Dit is de vraag die het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei via een persmededeling de wereld wil insturen.

Het regionaal Landschap is op zoek naar een landschapsdichter. Voel jij je geroepen? Speur dan naar een mooi plekje in ons landschap, kruip vervolgens in je pen en bezorg ons je gedicht voor 15 mei 2020.

Dat gedichten kunnen verlichten, bleek afgelopen weken meer dan eens. Denk maar aan ‘Dichters van wacht’ die in tijden van quarantaine telefonisch bereikbaar zijn voor wie nood heeft aan een gedicht. Maar uiteraard zijn gedichten er niet enkel als opkikkertje. Ze kunnen de schoonheid van zaken weergeven in woorden. Ze kunnen ons wijzen op details, ze kunnen ons grotere gehelen tonen. Ze kunnen ons doen lachen en huilen, soms zelfs tegelijkertijd.
Daarom pakt Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei uit met een nieuw initiatief: de landschapsdichter. “Een lokaal verankerde dichter is drempelverlagend om mensen kennis te laten maken met poëzie en om hen op een bijzondere manier te laten kijken naar ons landschap”, vertelt Alwin Loeckx, directeur van het regionaal landschap.
Een topjury
Voor de jury van onze wedstrijd konden we twee kanjers uit de regio strikken: Geert Vanhassel, voormalig stadsdichter van Halle, en Marleen De Smet, voormalig dorpsdichter van Galmaarden. “Volgens buitenstaanders wonen we in het Toscane van Vlaanderen. En dan kijken we doorgaans ietwat verbaasd op. Maar zo’n opmerking bevestigt wel dat we in een uitzonderlijk mooie regio wonen”, vertelt Geert. “De hoogste tijd dus om eens met een andere bril te kijken naar dat landschap dat we zo gewoon zijn. En daar kunnen dichters ongetwijfeld bij helpen. Zij kijken altijd met euforische of soms ontroerde ogen naar de gloed van het alledaagse”, zo verklaart hij zijn engagement. “Landschapsdichten is een missie en tegelijk een ontdekkingsreis in eigen streek, zonder incheckbalie”, voegt Marleen er poëtisch aan toe.
Wie zoeken we?
Ben je minstens 16 jaar en heb je een band met het Pajottenland of de Zennevallei? Waag dan je kans! We verwachten dat onze toekomstige landschapsdichter het landschap in onze regio op een poëtische manier in de kijker zet. Het prachtige landschap van het Pajottenland en de Zennevallei bepaalt het karakter van de streek. Natuur, landschap, landbouw, erfgoed en cultuur gaan hier op een intense manier samen. De landschapsdichter zet het landschap om in woorden en probeert deze verschillende aspecten doorheen de twee jaren aan bod te laten komen.
De landschapsdichter wordt aangesteld voor een periode van twee jaar (1 juli 2020 - 30 juni 2022) en levert zes gedichten per jaar (één gedicht om de twee maanden- sommige vrij te kiezen, anderen aan de hand van een specifieke opdracht). Elke kandidaat stuurt tegen 15 mei het gedicht (max. 3 gedichten per dichter) met een woordje uitleg aan de hand van deze drie vragen: ‘Wat is de inspiratieplaats van het ingestuurde gedicht’, ‘Hoe zou je het gedicht zichtbaar maken voor het grote publiek (communicatiedrager)’ en 'Waarom zou jij landschapsdichter van RLPZ moeten worden'?
De jurering gebeurt anoniem.
De volledige uitleg over het project en de kandidaatstelling vind je op www.pajot-zenne.be. Je vindt daar ook nog een leuk filmpje.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 19 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief