REGIO - Zes Pajotse projecten krijgen groen licht
Michel Doomst voorzitter van Pajottenland+ Ingestuurde foto
Sinds het Pajottenland in 2002 voor de eerste keer werd uitgeroepen tot LEADER-gebied zijn er al veel projecten gerealiseerd. Vele hiervan hebben de regio vooruitgeholpen. De periode 2014-2020 loopt op haar einde. Hiervoor werd midden 2019 een laatste oproep gelanceerd. Daaruit ontsproot een dozijn aan concrete ideeën. In september gaf de Plaatselijke Groep 6 projecten ‘groen licht’. Hiervoor ontvangen ze de komende twee jaar via Pajottenland+ middelen van Europa, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant.
DE LAATSTE RONDE
“Het was een heel goede ronde”, vertelt Robrecht Geeroms, coördinator van Pajottenland+. “Onze budgettaire pot is te klein om elk project de middelen te geven waarnaar projectindieners gevraagd hebben. Toch vinden we het belangrijk dat de 6 projecten de kans krijgen om het Pajottenland een extra boost te geven, waarbij we de focus leggen op resultaten.”
6 PROJECTEN KRIJGEN GROEN LICHT
Het project ‘Pajotse toerismepunten’ zal de troeven van de streek versterken, vanuit de 6 Pajotse mobipunten die midden 2022 operationeel moeten zijn. Er wordt onder andere in een e-deelfietsensysteem voorzien dat zowel toeristen, bezoekers als inwoners toelaat om comfortabel grotere afstanden af te leggen in de heuvelrijke streek. Ook het toeristische luik zal hier niet ontbreken. De promotor van het project is de gemeente Roosdaal. Gooik, Galmaarden, Herne, Pepingen en Lennik participeren mee. ‘Techniek on the move’ is een project van de Techniekschuur in Lennik. Op dit moment organiseren zij alleen workshops ter plaatse, maar door een mobiele techniekkar te ontwikkelen zullen zij op een laagdrempelige manier het hele LEADER-gebied bedienen. Alle scholen van de 7 LEADER-gemeenten participeren mee, waarbij de focus ligt op educatieve workshops. Leerlingen van het 3 e en 6 e leerjaar basisonderwijs zijn in eerste instantie de doelgroep. Later kan dit uitgebreid worden naar andere leeftijden of kan de kar een inspiratiebron zijn om het ruimere Pajottenland te ontdekken. Het derde goedgekeurde project is ‘Boerenlandschap Pajottenland-Brussel’, getrokken door
het Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland. Dit project beoogt het effectief
samenwerken tussen diverse bestaande initiatieven, tussen betrokken gemeenten, tussen de verschillende stakeholders (organisaties, producenten, consumenten, politiek, stad en platteland, …) in het Pajottenland om het potentieel van de nabijheid van Brussel te exploiteren. De boerkozen van toen worden gekatapulteerd naar 2020. Ook de Boerenbond en Landelijke Gilden zijn copromotor van het project.
De komende jaren wil het Regionaal Landschap Pajottenland-Zennevallei de gezondheid en de natuur versterken met het project ‘Herbronnen en herbuurten’. De regio-organisatie wil met heel wat partners acties op poten zetten die het welzijn van mens en landschap verbeteren door de inrichting van buurtplekjes en het organiseren van publieksactiviteiten rond thema’s als geluid, voeding, beweging en mentaal welbevinden.
Als voorlaatste project willen twee gedreven curatoren het Pajottenland laten beleven via kunst. ‘Verhalen uit het Pajottenland’ is het letterlijk activeren van het Pajotse materiële en immateriële erfgoed door een samenwerking tussen hedendaagse kunstenaars en ontwerpers, lokale bedrijven, erfgoed en toerisme. Op een kunstzinnige en waardevolle manier bijdragen aan de bekendheid van de streek, is het doel. Daarvoor gaan de twee curatoren in zee met het Agentschap Natuur en Bos en is de uitvalsbasis het prachtige kasteeldomein Ter Rijst in Pepingen. Tot slot kreeg ook het project ‘175 jaar Pajottenland’ - want het was ooit De Gronckel uit
Lennik die deze naam bedacht - groen licht van de PG. Pajottenland+ zet als promotor al enkele jaren in op de plattelandseconomie waarbij de 17 gemeenten uit het Pajottenland en de Zennevallei de uitvalbasis zijn voor zo’n 75 gebruikers van het Pajottenlandmerk. Dit project moet het merk nog meer karakter geven en staat aan de vooravond van een verzelfstandiging van de enthousiaste Pajotse ondernemers.
PLATTELANDSONTWIKKELING IN VLAANDEREN
“We sluiten deze Leaderperiode binnen PDPO III af, maar dromen al van een volgende
LEADER-periode waarin onze streek hopelijk opnieuw de middelen zal krijgen van Europa,
Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant”, sluit Geeroms af.
MICHEL DOOMST – VOORZITTER PAJOTTENLAND+
“Deze laatste projecten vormen een brug naar wellicht een volgende Leader-periode,”
vertelt voorzitter Michel Doomst, “het Pajottenland is door onze werking van de voorbije jaren steviger dan ooit op de kaart gezet. De volgende jaren moet daar nog meer economische en sociale meerwaarde aan gegeven worden. Corona heeft de mensen dichter bij mekaar en bij hun streek gebracht. We hopen uit de initiatieven die zijn goedgekeurd dat streekgevoel om te zetten in concrete regioprojecten. Meer dan ooit heeft plattelandsbeleid dicht bij de mensen een heel grote groeikans.”
NIEUWE WEBSITE
Rond de jaarwisseling krijgt Pajottenland+ een nieuwe website en zal alles over deze
projecten en een mogelijke oproep voor de komende programmaperiode online komen te
staan. De streek ontdekken, de streek beleven… binnenkort in een moderner jasje op
www.pajottenland.be.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Sluys | 23 nov 2024
Marc Colpaert | 15 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Marc Sluys | 08 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 08 nov 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 05 nov 2024
Marc Colpaert | 05 nov 2024
Marc Sluys | 29 okt 2024
Marc Colpaert | 28 okt 2024
Marc Colpaert | 25 okt 2024
Marc Colpaert | 24 okt 2024
Marc Colpaert | 22 okt 2024
Marc Colpaert | 13 okt 2024
Marc Sluys | 11 okt 2024
Marc Colpaert/Marc Sluys | 10 okt 2024