REGIO - Weg van God zorgt voor inventarisatie van meer dan 4000 kerkelijke objecten
Met het project Weg van God heeft Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei twee jaar lang intensief ingezet op de zorg voor roerend religieus erfgoed. Het belang van een goede kerkinventaris is namelijk groter dan ooit. In meerdere kerken in de regio gaan geen erediensten meer door. Een inventaris vormt een goede basis voor de toekomst van de objecten. De roerende goederen, zoals kandelaars, kelken en textiel, moeten dan namelijk een nieuwe bestemming krijgen.
Een goede inventaris
Het streefdoel van het project was gemeente- en kerkbesturen te begeleiden in de opmaak van een professionele en gedigitaliseerde erfgoedinventaris. Zo’n inventaris bevat van elk object een foto, een beschrijving, de afmetingen, de toestand en (kunst)historische gegevens. Een digitale erfgoedinventaris is voor een kerkfabriek namelijk heel nuttig voor een verantwoord beheer van hun collectie, voor de opmaak van een beheersplan en voor de verzekering bij diefstal of schade. Een inventaris vormt daarnaast de basis voor een neven- of herbestemming, wat meer en meer voorkomt. Ten slotte omvat de inventaris veel informatie die anders misschien verloren zou gaan en die toegankelijk gemaakt kan worden voor een breed publiek.
14 collecties, 4000 objecten, 76 vrijwilligers
Gedurende twee jaar heeft de Erfgoedcel kerkfabrieken en vrijwilligers intensief begeleid. Intussen is er van 14 parochiekerken een gedetailleerde, digitale inventaris opgemaakt. Zonder de hulp van de vele vrijwilligers was dit niet gelukt. Uren hebben ze doorgebracht in, soms koude, kerken om de objecten te inventariseren. Deze kerken bevinden zich in de gemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Lennik, Herne, Ternat, Roosdaal en Gooik. Benieuwd welke pareltjes we ontdekt hebben? Neem dan een kijkje op Erfgoedplus.be. Al deze collecties worden hier gepubliceerd.
Wat nu?
Het project is afgelopen maar uiteraard zet de Erfgoedcel nog steeds in op de zorg voor roerend, religieus erfgoed. Er moeten namelijk nog veel kerkelijke collecties in kaart worden gebracht en er is steeds meer nood aan ondersteuning en expertise rond het waarderen en herbestemmen van deze collecties. Religieus erfgoed blijft dus een belangrijke focus van de organisatie. Gemeente- en kerkbesturen kunnen nog steeds terecht bij de Erfgoedcel voor ondersteuning. De kennis en expertise die opgebouwd is rond religieus erfgoed wordt immers duurzaam geïntegreerd in de reguliere werking. Heb je vragen bij een inventarisatie-, waarderings- of herbestemmingstraject? Neem dan zeker contact op met Benedicte, de projectmedewerker van de Erfgoedcel, via benedicte@erfgoedcelpz.be.
Quote:
‘Er is zo veel prachtig, religieus erfgoed bewaard in onze parochiekerken, vaak niet meteen zichtbaar voor de gewone bezoeker. Het is zo belangrijk dit systematisch in kaart te brengen en te ontsluiten naar een breed publiek.’