Boeren boven in het Pajottenland

C21

Boeren boven in het Pajottenland

Boerenlandschap_pajottenland-brussel_-_2
Anne-Marie Vangeenberghe, projectcoƶrdinator Boerenlandschap Pajottenland/Brussel
 

Boeren en andere actoren uit de streek samenbrengen en bestaande initiatieven beter op elkaar afstemmen … dat is waar het project Boerenlandschap Pajottenland/Brussel om draait. Het versterken van de streekidentiteit van het Pajottenland als slim boerenlandschap in relatie tot Brussel is het doel. PenZine ging de boer op met projectcoördinator Anne-Marie Vangeenberghe.

 

Anne-Marie, een van jouw basistaken binnen dit project is verbinden en netwerken …

Inderdaad, er zijn in de streek al heel wat landbouwgerelateerde projecten rond uiteenlopende thema’s zoals hernieuwbare energie, waterbeheer, landschapsonderhoud en korte keten. Al die initiatieven willen we via dit project samenbrengen en beter op elkaar afstemmen. Het is belangrijk om na te gaan waar boer en burger belang aan hechten, kansen in zien en een rol in willen opnemen. Door sectoroverschrijdend te werken, willen we het Pajottenland naar een hoger niveau tillen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Belangrijk is ook om de lokale ondernemers, landbouwers en niet-landbouwers daarbij te betrekken.

 

Een tweede uitdaging is de link met Brussel waarmaken?

De nabijheid van Brussel brengt voor het Pajottenland als boerenlandschap tal van mogelijkheden met zich mee. Zo zijn er plannen om in Herne, en op langere termijn in Roosdaal, een foodhub te creëren, waarbij lokale producten op één plaats worden samengebracht. Brussel heeft ook een ‘Good Food Strategy’. Er beweegt dus wel heel wat, maar concrete resultaten op het terrein ontbreken nog. We zullen op termijn dan ook een goed evenwicht moeten vinden tussen het bewaren van de authenticiteit van het Pajottenland en het aantrekken van meer toeristen.

 

Naast authenticiteit streeft dit project ook meer autonomie na …

We spreken altijd over hoe waardevol onze producten wel zijn, denk maar aan onze oude geuzes en lambiekbieren. Maar als je bijvoorbeeld kijkt naar het gebruik van mondmaskers in coronatijden en de afhankelijkheid van Azië voor de productie ervan, dan lijkt een lokale productieautonomie meer dan ooit belangrijk om minder kwetsbaar te zijn. Willen we weer brood van lokale granen, dan zijn lokale molenaars en bakkers belangrijke succesfactoren. Burgers en ondernemers bepalen dan ook mee de graad van autonomie en verduurzaming. Denk maar aan de productie van hernieuwbare energie op landbouwbedrijven. Inwoners uit het Pajottenland en de Zennevallei kunnen hier bijvoorbeeld via energie-coöperatie PajoPower in participeren. Ook ondernemers kunnen onderling meer samenwerken voor onder andere waterrecuperatie en het gebruik van restwarmte.

www.innovatiesteunpunt.be

 

Lees meer interessante artikels over cultuur, toerisme, streekidentiteit, natuur en landschap of erfgoed in het gratis regiomagazine PenZine. Haal een gratis exemplaar in één van de 450 verdeelpunten in de hele regio of lees het online op www.pajot-zenne.be

 

 

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 nov 2021
PenZine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 08 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 13 okt 2024

archief