Buurinformatienetwerken zitten in de lift in Vlaams-Brabant
Steeds vaker spelen burgers een belangrijke rol in het verzekeren van de leefbaarheid en veilig- heid van onze buurten. Elke inwoner van Vlaams-Brabant heeft recht op een veilige directe leef- omgeving en kan hier zelf aan bijdragen. De overheid moedigt burgers niet alleen aan om mee te denken en te beslissen, maar ook om actief mee te doen. De buurtinformatienetwerken vormen hier een mooi voorbeeld van.
Een BIN, of buurtinformatienetwerk, wordt georganiseerd voor en door de burgers van een woon- wijk. Het is een samenwerkingsverband tussen burgers van een bepaalde wijk, hun lokale politie en de gemeentelijke diensten (bv. de preventiedienst of dienst veiligheid), om het veiligheidsge- voel in de omgeving te verhogen en diefstalpreventie te stimuleren. Als BIN-lid, ontvang je overdag of ’s nachts een waarschuwingsbericht wanneer er verdachte handelingen zijn gesigna- leerd in je buurt. De politie vraagt dan bijvoorbeeld om je lichten aan te steken om de inbreker af te schrikken en uit te kijken naar verdachte personen of omstandigheden en deze onmiddel- lijk aan de politie meldt via het nummer 101.
“Momenteel zijn er 108 BIN’s opgericht in Vlaams-Brabant. In 2015 waren dit er nog maar 25, dit is dus bijna een vervierdubbeling op zeven jaar tijd. We zien nog een aantal blinde vlekken in onze provincie waar geen BIN’s actief zijn, en daar zullen we extra inzetten op sensibilisering” zegt provinciegouverneur Jan Spooren. “Het aantal BIN’s is zeker geen doel op zichzelf, maar waar er een nood en een vraag is, willen we maximale ondersteuning bieden vanuit mijn diensten. Zo hebben we onlangs een nieuwe, ondersteunende aanpak uitgewerkt, waarbij alle betrokken BIN-actoren een forum krijgen waar informatie en ervaring maximaal gedeeld wordt. Zo voorkomen we dat elk BIN het warm water moet uitvinden. Buurtinformatienetwerken leveren vaak een belangrijke bijdrage leveren tot de veiligheid, en veiligheid is en blijft in onze provincie een prioriteit”, besluit de gouverneur.
“Vanuit de BIN’s van Oud-Heverlee hebben we alvast goede contacten met diensten en medewerkers van onze gouverneur,” zegt Luc Dupas, BIN-coördinator in Oud-Heverlee. “We nemen deel aan de Provinciale Werkgroep BIN en maken dankbaar gebruik van andere
Intiatieven die worden georganiseerd vanuit de Provincie zoals de BIN-events waar er nuttige informatie wordt uitgewisseld tussen verschillende BIN’s en hun actoren, maar waar er ook genetwerkt kan worden.”
Donderdagavond vond er, voor het eerst na corona, opnieuw een BIN-event plaats. Hier kregen deelnemers praktische tips over het belang van feedback en hoe een coördinator een BIN-lid motiveert om te blijven deelnemen aan de preventie van allerlei criminaliteitsvormen.