Urgent tekort aan pleeggezinnen in Pajottenland en Zennevallei door crisis

C21

Urgent tekort aan pleeggezinnen in Pajottenland en Zennevallei door crisis

Scherm__afbeelding_2023-03-10_om_13
 

Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel trekt aan de alarmbel: uit de cijfers blijkt dat er een groot tekort is aan pleeggezinnen in Halle en omstreken. In het Pajottenland en de Zennevallei zijn op dit moment maar liefst 40 kinderen op zoek naar een warme, stabiele thuis. Dat is bijna een derde van de volledige wachtlijst in Vlaams-Brabant en Brussel.

Het tekort is een algemene trend: bij Pleegzorg merken ze dat steeds minder gezinnen zich kandidaat stellen sinds het najaar van 2022. Die tendens is gedeeltelijk te verklaren door de toenemende levensduurte van het afgelopen jaar. “Het leven is duurder, dat zorgt voor bijkomende bezorgdheden in gezinnen. Dit zet mogelijks druk op de overweging om een pleegkind in huis te nemen,” verklaart Johan Ieven, algemeen directeur van Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel. Daarom blijft Pleegzorg inzetten op het informeren van mogelijke kandidaat-pleeggezinnen: Pleegzorg zorgt voor een goede match, maar daarbovenop ook voor alle (financiële) ondersteuning die nodig is om een plaatsing te doen slagen.

Op die wachtlijst in onze regio staan vooral peuters en kleuters. De kinderen die wachten op een pleeggezin kunnen om verschillende redenen tijdelijk niet thuis wonen. In sommige gevallen gaat het over opvang tijdens de weekends, of een oplossing voor een paar maanden. Maar sommige pleegkinderen blijven enkele jaren, of tot ze volwassen zijn, bij hun pleeggezin. Samen met Pleegzorg wordt er gezocht naar de ideale formule, voor zowel pleeggezin, als pleegkind, als de ouders.

Als pleegouder kan je echt het verschil maken. Niet alleen door een kind een rustige en veilige plek te bieden, maar ook doordat je op deze manier zijn of haar ouders ontlast.

– pleegmama (46) uit Halle 

Onze regio telt op dit moment 217 pleeggezinnen, waarvan 174 pleeggezinnen een pleegkind opvangen en 43 pleeggezinnen een volwassene met een (mentale) beperking. Het aantal pleeggezinnen is al fors gestegen, door onder andere inspanningen van de stad Halle, die zich sinds een aantal jaar Pleegzorggemeente mag noemen. Samen met Pleegzorg blijven ze zoeken naar initiatieven om Pleegzorg meer in de kijker te zetten.

De komende weken zal Pleegzorg dan ook actie voeren in de streek. “We zetten al onze middelen in: advertenties, flyers, gadgets, getuigenissen… Tijd voor actie!” luidt het bij Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel. Op die manier hopen ze zoveel mogelijk kandidaten te vinden om pleeggezin te worden.

Op 28 maart kunnen geïnteresseerden ook een infoavond volgen in CC ’T Vondel in Halle. Meer informatie is steeds te vinden op de website: https://www.pleegzorg.be/vlaams-brabant.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 28 jun 2024

archief