Provinciegouverneur vaardigt onttrekkingsverbod uit voor verschillende waterlopen in Vlaams-Brabant

C21

Provinciegouverneur vaardigt onttrekkingsverbod uit voor verschillende waterlopen in Vlaams-Brabant

Jan_spooren_c_anne_deknock_4
 

Vanaf woensdag 14 juni geldt voor meerdere onbevaarbare waterlopen in de provincie Vlaams- Brabant een tijdelijk onttrekkingsverbod. Dat werd vanmorgen beslist tijdens een bijeenkomst van het provinciaal droogteoverleg.
De Vlaamse adviesgroep droogte stelde vast dat op veel onbevaarbare waterlopen in Vlaanderen de debieten en waterhoogtes dalend zijn, en dat de meeste ecologische minimumdebieten onderschreden zijn. Dit is een gevolg van de combinatie van hoge temperaturen en gebrek aan neerslag tijdens de eerste helft van juni. Het provinciaal droogteoverleg, voorgezeten door de gouverneur, besliste om een onttrekkingsverbod in te stellen voor volgende onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in onze provincie: de Bellebeek, de Oude Dender, de Mark, de Zuunbeek, de Demer, de Dijle stroomopwaarts van de samenvloeiing met de Demer, en de Scheiloop.
“Ondanks de overvloedige neerslag in maart en april merken we dat de debieten en waterpeilen na enkele weken droogte weer sterk gedaald zijn”, zegt provinciegouverneur Jan Spooren. “Ook de komende dagen houden de hoge temperaturen aan en is er nog geen neerslag in zicht. Om de ecologisch goede toestand van onze waterlopen te vrijwaren moest er dus ingegrepen worden”.
Met dit verbod zal het voor landbouwers niet langer toegestaan zijn om water op te pompen uit deze onbevaarbare waterlopen en publieke grachten. Het water mag wel nog gebruikt worden als drinkwater voor hun dieren. “We volgen de situatie nauwgezet op en hopen op regen zodat het verbod op onttrekking opnieuw kan worden ingetrokken. O
ndertussen is het echt wel noodzakelijk dat iedereen in de betrokken gebieden deze maatregel respecteert. Er werd bovendien aan de politie gevraagd om strenge controles uit te voeren op de naleving van het onttrekkingsverbod.” aldus nog de gouverneur.
Tenslotte doet de provinciegouverneur ook een dringende oproep aan alle inwoners van Vlaams- Brabant om zuinig om te gaan met het watergebruik. “Iedereen moet er zich van bewust zijn dat de waterschaarste grote gevolgen kan hebben en dat het bijgevolg in ieders belang is om tijdens deze droogte bedachtzaam en spaarzaam om te gaan met water”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jun 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 19 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief