Taalrugzakjes voor meertalige leerlingen in Asse. Provincie stimuleert Nederlands tijdens schoolvakanties

C21

Taalrugzakjes voor meertalige leerlingen in Asse. Provincie stimuleert Nederlands tijdens schoolvakanties

Scherm__afbeelding_2024-12-21_om_10
 
De gemeente Asse liet, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, taalrugzakjes ontwikkelen voor meertalige leerlingen van basisscholen in Asse. In de rugzak vinden de leerlingen boeken en spelletjes waarmee ze tijdens de kerstvakantie thuis aan de slag gaan om de Nederlandse taal te oefenen. Op die manier verkleint de kans op een ‘taalterugval’.
De zorgcoördinatoren en taalleerkrachten van 7 basisscholen ontwikkelden, samen met de dienst Integratie van de gemeente Asse, 113 taalzakjes voor de meertalige kinderen uit de derde kleuterklas en het eerste leerjaar.
“Tijdens de korte schoolvakanties, zoals de kerstvakantie, worden de taalzakjes mee naar huis gegeven”, zegt Rita De Vos, schepen van integratie Rita in Asse. “Zo kunnen de kinderen hier thuis mee aan de slag, samen met hun gezin. In deze zakjes zitten heel uiteenlopende spelmaterialen en boeken.”
 “De taalrugzakjes bieden zowel de leerlingen als de ouders van de kinderen de kans om Nederlands te oefenen in een comfortabele, vertrouwde context”, vult Kristof Gaublomme, schepen van onderwijs, aan. “Er zijn taalrugzakjes op maat van kleuters en ook voor lagereschoolkinderen. Voldoende oefening, ook buiten de schoolmuren, is cruciaal voor een goede ontwikkeling van het Nederlands.”
“Door het aanbieden van deze extra taalleer- en oefenkansen worden het gebruik en de kennis van het Nederlands door meertalige kinderen gestimuleerd. Op die manier verkleinen ze de kans op een ‘taalterugval’ door vakanties. Daarom investeren we 12.000 euro in dit project”, besluit Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams Beleid.
 
Eén op vier leerlingen in basisonderwijs spreekt thuis geen Nederlands
Een op de vier leerlingen in het basisonderwijs in Vlaams-Brabant heeft een andere thuistaal dan het Nederlands. Het is een opvallende vaststelling als het over onze taal gaat. Wat speelt zich af achter de cijfers? Hoe is het met het Nederlands gesteld in een steeds internationaler wordende maatschappij?
​Je vindt een antwoord op deze en andere vragen in het digitale dossier over anderstaligheid dat door de provincie Vlaams-Brabant werd samengesteld: www.vlaamsbrabant.be/anderstaligheid
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 dec 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 18 dec 2024
Hugo Devillé | 17 dec 2024
Devogeleer Emile | 10 dec 2024

archief