REGIO - Raad van State degradeert faciliteitengemeenten tot Brussels buitengebied

C21

REGIO - Raad van State degradeert faciliteitengemeenten tot Brussels buitengebied

12400662_1163985833620245_2977994638677908792_n
Klaas Slootmans is niet blij met een uitspraak van De Raad van State, want volgens hem staat de deur open om een stuk van Vlaanderen en dan vooral de gemeenten rond Brussel ongehinderd te mogen verBrusselen. Klaas Slootmans: “De Raad van State ontpopt zich tot een ‘gouvernement des juges’, die in de plaats treedt van de wetgever en die een stuk van Vlaanderen ongehinderd mag verBrusselen” Het Vlaams Belang reageert onthutst op de uitspraak van de Raad van State over het aanleggen van taalregisters in de faciliteitengemeenten. In een nieuw arrest vernietigt het administratief rechtscollege het besluit van voormalig minister van Binnenlands Bestuur Homans hieromtrent. Hierdoor kunnen faciliteitengemeenten een feitelijk tweetaligheidsbeleid voeren en wordt de omzendbrief-Peeters onder de mat geveegd. Die laatste zorgde ervoor dat anderstaligen voor elke Franstalige gemeentelijke administratieve handeling een afzonderlijke vraag moesten richten tot het lokaal bestuur. De filosofie hierachter was dat Franstaligen zich mettertijd zouden integreren en aldus geen Franstalige handelingen meer zouden aanvragen. Met die denkwijze wordt nu komaf gemaakt en dat stuit Vlaams Belang-parlementslid en randbewoner Klaas Slootmans tegen de borst. “Dit is niet alleen een mokerslag voor het broze Vlaams karakter van de Rand, het is ook een aanfluiting van de grondwet en van de taalwetgeving.”  
 
Nog straffer vindt Slootmans dat de Raad van State zich in de plaats stelt van de wetgever en op eigen houtje de invoering van taalregisters regelt. “Voortaan kunnen alle inwoners die dit verzoeken hun gemeentelijke documenten in het Frans krijgen tot het einde der tijden. Op die manier is er amper nog enig verschil met Brussel en mag men dus geen enkele bereidheid meer verwachten van anderstaligen om Nederlands te leren en zich te integreren.” Daarmee komt, aldus Slootmans, een einde aan de gevestigde rechtspraak van de Nederlandstalige kamer van de Raad van State die de omzendbrieven in het verleden gevalideerd heeft en de faciliteiten decennialang op een beperkende wijze heeft geïnterpreteerd.
 
“De Raad van State ontpopt zich hiermee tot een regelrechte ‘Gouvernement des Juges’, die in de plaats mag treden van de wetgever en van de Vlaamse regering, en die een stuk van Vlaanderen ongehinderd mag verBrusselen”, besluit Slootmans, die de kwestie volgende week in het Vlaams Parlement zal voorleggen aan minister van Binnenlands bestuur Somers.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 okt 2021
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 02 sep 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief