DROGENBOS / LINKEBEEK / SINT-GENESIUS-RODE / REGIO - Lezersonderzoek RandKrant en gemeenschapskranten

C21

DROGENBOS / LINKEBEEK / SINT-GENESIUS-RODE / REGIO - Lezersonderzoek RandKrant en gemeenschapskranten

Lezersonderzoek_2013_p200

Tussen 11 april en 18 mei deed marktonderzoeksbureau Significant GfK een lezersonderzoek over RandKrant en de gemeenschapskranten. Hierbij een selectie van de belangrijkste resultaten……

Om de vijf jaar wordt er een lezersonderzoek uitgevoerd. De medewerkers van RandKrant en de gemeenschapskranten zijn tevreden met de cijfers. RandKrant is beter gekend dan vijf jaar geleden. De appreciatie van de tijdschriften ligt hoger dan in 2008. Ze hebben duidelijk hun plaats in het regionale informatieaanbod. De betrokkenheid van de lezers bij het lokale en regionale gemeenschapsleven ligt hoger dan bij niet-lezers. De redacties en medewerkers van de verschillende tijdschriften gaan met deze cijfers de volgende maanden aan de slag om hun maandbladen nog beter te maken.
1. RandKrant
- 83% van de bevraagde mensen kent RandKrant, 53% heeft het maandblad gelezen gedurende de laatste zes maanden, zes op de tien zijn trouwe lezers. Hiermee staat RandKrant op de tweede plaats in de rangschikking van de regionale informatiemedia.
- RandKrant is beter gekend en gelezen bij de Nederlandstalige inwoners (91% gekend, 65% gelezen) dan bij Franstalige inwoners (74% gekend, 35% gelezen) en anderstaligen (52% gekend, 27% gelezen) en ook beter gekend en gelezen bij oudere inwoners. 
- RandKrant wordt als vierde gerangschikt wanneer het gaat over de ‘beste berichtgever’ over het nieuws uit de regio.
- RandKrant wordt vooral gelezen omwille van de regionale informatie, de culturele informatie en de interviews. Vooral de rubriek ‘van Asse tot Zaventem’ met nieuws uit de gemeenten, de agenda, een interview met een figuranDt, UiT in de Rand met cultuurnieuws en ‘op stap’ worden vaak gelezen (van 73% tot 65%) en ook goed gewaardeerd (van 95% tot 89%).
- RandKrant krijgt van de lezers een gemiddelde beoordeling van 7,4 op 10. Dat is een stijging ten aanzien van het vorige lezersonderzoek in 2008. Nederlandstalige lezers (7,5) geven een hogere score dan Franstalige lezers (7,0). Anderstalige lezers (7,8) geven een hogere score dan Nederlandstalige lezers.
- Vooral het uitzicht en de vormgeving worden gewaardeerd (van 88% tot 99%). Ook de stijl en leesbaarheid worden in hoge mate gewaardeerd (van 86% tot 97%). De neutraliteit (87%, NL: 91%, F: 76%) en de diepgang (86%) wordt iets minder hoog ingeschat. De inhoud scoort eveneens goed (van 76% tot 96%). Op vlak van originaliteit (67%) en grondigheid (64%) liggen de cijfers lager.
- De vertaalde samenvattingen worden door zowel de Nederlandstaligen als de anderstaligen gewaardeerd. 18% van de anderstaligen leest enkel de samenvattingen, 52% wordt door de samenvattingen aangezet om de artikels verder in het Nederlands te lezen, 30% leest de artikels onmiddellijk in het Nederlands.
- De overgrote meerderheid van de lezers vinden de link die het tijdschrift legt met wat er in Brussel gebeurt een meerwaarde (87%).
- De lezers van RandKrant voelen zich meer betrokken bij hun regio dan niet-lezers. Nederlandstalige lezers zijn vaker lid van een vereniging. Lezers, zowel Nederlandstalig als anderstalig, voelen zich beter geïnformeerd over hun regio.
- Lezers van RandKrant spreken vaker Nederlands in hun gemeente en minder vaak Frans. Opvallend: dit geldt zowel voor Nederlandstalige lezers als voor anderstalige lezers.
2. Gemeenschapskranten
De gemeenschapskranten zijn de maandelijkse lokale informatiebladen in de zes gemeenten met bijzonder taalstatuut rond Brussel (de zandloper in Wemmel, de lijsterbes in Kraainem, uitgekamd in Wezembeek-Oppem, buurten in Sint-Genesius-Rode, sjoenke in Linkebeek, de kaaskrabber in Drogenbos).
- 70% van de bevraagde mensen kent de gemeenschapskrant van zijn gemeente, 44% heeft ze effectief gelezen de afgelopen zes maanden, zes op de tien zijn trouwe lezers. Hiermee staan de gemeenschapskranten op de derde plaats in de rangschikking van regionale en lokale informatiemedia. De zandloper in Wemmel is het meest gekend en gelezen.
- De gemeenschapskranten worden meer gelezen door Nederlandstaligen (81%) dan door Franstaligen (28%) en anderstaligen (31%). De link tussen bekendheid en leesgedrag is bij anderstalige lezers hoger dan bij Franstalige lezers. Oudere inwoners kennen en lezen de gemeenschapskrant meer.
- De gemeenschapskranten worden als tweede gerangschikt wanneer het gaat over de ‘beste berichtgever’ over het nieuws uit de eigen gemeente.
- De gemeenschapskranten worden vooral gelezen omwille van het nieuws uit de gemeente. De belangrijkste reden om het maandblad niet te lezen is omdat het niet in de eigen taal is.
- De gemeenschapskranten krijgen een gemiddelde beoordeling van 7,1 op 10. Dat is een stijging ten aanzien van het vorige lezersonderzoek in 2008. Nederlandstalige lezers (7,7) beoordelen de gemeenschapskranten beter dan de Franstalige lezers 6,4). De kaaskrabber uit Drogenbos wordt het hoogst gewaardeerd.
- Op vlak van uitzicht en vormgeving (7,2) en van stijl (7,0) worden de gemeenschapskranten goed beoordeeld; op vlak van inhoud zijn (6,9) de lezers iets kritischer: 1 op 3 lezers geeft aan de gemeenschapskranten niet echt boeiend en origineel te vinden. Op vlak van neutraliteit geven vooral de Franstalige lezers de gemeenschapskranten een minder goede quotatie: 59% vindt de gemeenschapskranten objectief en neutraal geschreven tegenover 85% van de Nederlandstaligen.
- Lezers van de gemeenschapskrant zijn meer betrokken in het lokale verenigingsleven. Een kwart van de lezers heeft ooit deelgenomen aan culturele en sociale activiteiten na het lezen van info in de gemeenschapskranten (NL: 63%, F: 9%, anderstalig: 11%).
- Anderstalige lezers van de gemeenschapskrant spreken minder vaak Frans in hun gemeente dan niet-lezers.
3. Houding ten aanzien van gemeente en gemeenschapscentra
Er werd ook gepeild naar de houding van de mensen ten aanzien van hun gemeente en de bekendheid en de houding ten aanzien van de gemeenschapscentra.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jun 2013
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 12 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief