LINKEBEEK - Workshop mondelinge geschiedenis en interviewtechnieken

C21

LINKEBEEK - Workshop mondelinge geschiedenis en interviewtechnieken

Erfgoedcel_pajottenland_zennevallei_2014_p200

Workshop mondelinge geschiedenis en interviewtechnieken met focus op het thema migratie, woensdag 27 november van 13 tot 17 uur in GC De Moelie in Linkebeek.

Migratie is momenteel een zeer actueel thema. Ook in erfgoedwerking kunnen we een steentje bijdragen om de recente en minder recente migratiegeschiedenis en –verhalen in beeld te brengen. 2014 is het herdenkingsjaar van 50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie naar België en ook Erfgoeddag focust met het thema ‘grenzeloos’ op migratie.
WORKSHOP: Tijdens deze vorming wordt de methodiek van mondelinge geschiedenis toegelicht. Wat maakt deze methode toegankelijk en geschikt om informatie te vergaren? En waarin onderscheidt deze methode zich van andere zoals reminiscentie of spoorzoekers? We zetten de voor- en nadelen op een rij. Via oefeningen wordt er onderzocht welke houding een interviewer moet nemen, welke vragen gesteld kunnen worden, en welke factoren een invloed kunnen uitoefenen op de loop van het interview. De verschillende stappen van een interview en de rol van copyrightbescherming worden uitgelegd. Via voorbeelden wordt ook bijzondere aandacht besteed aan invloeden binnen een interculturele context.
Na de vorming door Katrijn D’Hamers deelt journalist Johan De Crom zijn ervaringen. Voor de artikelenreeks ‘Gemengde gevoelens’ voor de RandKrant interviewde hij tal van migranten die zich in de Brusselse rand vestigden.
Wat is mondelinge geschiedenis? Mondelinge geschiedenis of oral history zijn in het Nederlands taalgebied gebruikelijke begrippen voor een methode van wetenschappelijk onderzoek naar het verleden op basis van mondelinge overlevering. Daarbij gaat het om het systematisch verzamelen en vastleggen van individuele herinneringen door middel van vraaggesprekken. Binnen een context van migratie is de methodiek erg toegankelijk om ervaringen en herinneringen van mensen met een migratie-achtergrond boven te spitten, immigranten naar België, maar evenzeer Vlaamse emigranten.
PRAKTISCH
Woensdag 27 november - 13u tot 17u
GC De Moelie – Linkebeek – Sint Sebastiaanstraat 14
Inschrijven is gratis en kan tot maandag 18 november door een mailtje te sturen naar
karen@erfgoedcelpz.be
Lesgever: Katrijn D’hamers, stafmedewerker communicatie en culturele diversiteit bij Faro, steunpunt voor cultureel erfgoed
Een organisatie van: Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei ism Erfgoedcel Brussel, Vzw De Rand, gc De Moelie en Faro
www.erfgoedcelpz.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2013
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 12 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief