REGIO - Meer comfort op Brusselse metro dank zij nieuwe treinen
Reizigers kunnen binnenkort instappen in de nieuwe M7-metro
De nieuwe M7-metrostellen zullen in de zomer hun eerste reizigers verwelkomen. Passagiers kunnen genieten van een comfortabelere, modernere en beter verlichte metro, voor nog aangenamere trajecten.
In juli 2020 kwam het eerste M7-metrostel aan in de MIVB-remise in Haren. Na een uitgebreide reeks tests, zal dit metrostel deze zomer met reizigers op het net kunnen rijden. Dit is een nieuwe stap in de richting van almaar comfortabeler en efficiënter vervoer, maar ook van hogere frequenties en dus van meer capaciteit in de metro.
Het metrostel van vandaag en van de toekomst
De Brusselse metro zal de komende jaren grote veranderingen ondergaan, met de komst van de toekomstige lijn 3 en de modernisering en frequentieverhoging van de huidige lijnen. Daarom bestelde de MIVB 43 nieuwe metrostellen, M7 genaamd. Deze voertuigen worden gebouwd door de Spaanse onderneming Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles ("CAF").
De nieuwe M7-metrostellen bieden niets dan voordelen: ze zijn moderner, comfortabeler, beter verlicht en bieden meer ruimte voor de passagiers. Bredere deuren vergemakkelijken het in- en uitstappen, net als een 100% vlakke vloer op perronniveau. Er zijn multifunctionele zones voor personen met beperkte mobiliteit, kinderwagens en fietsen.
Het ontwerp van deze metro is niet aan het toeval overgelaten. Axel Enthoven (Yellow Window) stond opnieuw borg voor het ontwerp. Enthoven werkte ook aan het ontwerp van de trams van het type T3000 en 4000, de M6-metro's (boa’s) en de nieuwste bussen. De reizigers kozen eind 2017 tijdens een stemming voor de zilveren kleur.
De metrostellen kunnen ook bogen op de modernste veiligheidsuitrusting en zijn compatibel met toekomstig automatisch rijden.
Ze hebben een krachtig ventilatiesysteem en er zijn grote informatieschermen voor de reizigers op de plafondrondingen.
Bovendien informeert een LED-lichtsignaal boven de deuren de passagiers over de status van de deur. Dit draagt in grote mate bij tot de vlotheid van de reizigersdoorstroming en zorgt voor veiliger bewegingen: groen geeft aan wanneer de reizigers mogen in- en uitstappen en rood wanneer het verboden is. Dit is zowel van binnen als van buiten het metrostel zichtbaar.
Uitgevoerde tests
De eerste tests gingen half juli van start op het testspoor in Haren. De tests verifieerden de mogelijkheden en de prestaties van het metrostel, de werking met het signalisatiesysteem van de MIVB, enz. Zodra alle tests waren afgerond, werd de metro via het spoorwegnet van de NMBS naar de remise Delta overgebracht. Daarna startten andere tests op het MIVB-net. Deze gebeurden zonder passagiers en duurden ongeveer 3 maanden. Ze bestonden uit het controleren van het profiel van de metro, de elektromagnetische compatibiliteit, het bereiken van de reissnelheid en de goede werking van alle interfaces met de andere onderdelen van het programma voor de modernisering van de metro, enz.
"Het is spannend om dit nieuwe metrostel vandaag op het net te zien. Het is het hoogtepunt van vijf jaar werk. Het is een echte uitdaging omdat, in tegenstelling tot de metrobestellingen in het verleden, het M7-project deel uitmaakt van een veel groter programma: het programma voor de modernisering van de metro. Dat betekent dat verschillende projecten tegelijkertijd moeten worden gecoördineerd en ontwikkeld, en dat is nieuw", zegt Bastien Neefs, manager van het team metroaankopen van de MIVB.
Geleidelijke indienststelling
De raamovereenkomst voor een periode van 12 jaar die in 2016 werd gesloten voorziet in een initiële vaste bestelling van 43 metrostellen en ander ondersteunend materieel (reserveonderdelen, specifiek gereedschap, testbank, rijsimulator, enz.) De MIVB kan nadien bijkomende bestellingen plaatsen, afhankelijk van de behoeften.
Het eerste metrostel arriveerde begin juli 2020. Sindsdien volgden nog meer leveringen en vandaag beschikt de MIVB over 4 M7-metrostellen. De eerste metro zal deze zomer met reizigers in dienst worden genomen en de andere metrostellen volgen in de daaropvolgende weken.
De volgende metro’s worden daarna geleverd, in een tempo van ongeveer twee metrostellen om de zeven weken.
De eerste 22 metrostellen zullen in het vierde kwartaal van 2022 geleverd en in gebruik genomen zijn.
Meer plaatsen en hogere frequentie
De nieuwe M7-metrostellen zullen op de lijnen 1-5 rijden. In eerste instantie komen daardoor metrostellen op de lijnen 1-5 vrij, die vervolgens de lijnen 2-6 zullen versterken. Deze versterking zal een positief effect hebben op de frequenties, want in 2021 zal het interval tijdens de spitsuren op de lijnen 2-6 toenemen van één metro om de 3 minuten tot één om de 2min30.
Later, wanneer het nieuwe veiligheidssignalisatiesysteem op de lijnen 1-5 in gebruik wordt genomen, zullen de nieuwe extra metrostellen het ook mogelijk maken de frequentie van de dienstverlening op deze lijnen te verhogen. Het interval in de spits zal dan toenemen van één metro om de 2min30 op het gemeenschappelijke deel tot één metro om de 2 minuten.
Dankzij deze nieuwe metro’s krijgen de reizigers op de lijnen 2-6 bijna 3.000 extra plaatsen per uur en per richting. Op het gemeenschappelijke deel tussen Weststation en Merode op de lijnen 1-5 komen 5.000 extra plaatsen per uur en per richting bij voor de reizigers.
In totaal verhogen deze nieuwe metro’s de capaciteit van het Brusselse metronetwerk met 8.000 plaatsen per uur en per richting.
Op langere termijn zullen deze nieuwe metrostellen ook de toekomstige metrolijn 3 bedienen, die Albert met Bordet zal verbinden.