GALMAARDEN / REGIO - Nieuw boek over Pajottenland

C21

GALMAARDEN / REGIO - Nieuw boek over Pajottenland

Editiepajot_galmaarden_nieuw_boek_bewerkt
Een nieuw boek van Jan Heyvaert. - Foto © Marc Colpaert
 

Zopas werd het derde boek van Jan Heyvaert: Beelden in het Pajottenland… en iets meer voorgesteld in het Baljuwhuis in Galmaarden. Jan Heyvaert trok met zoon Stijn als fotograaf door het Pajottenland en vond er niet minder dan 35 (stand)beelden, waarachter een mooi verhaal te vinden was.

Jan Heyvaert (50) wilde al jaren een boek maken over zijn geliefde regio het Pajottenland. Maar zeker na de uitgebreide heruitgave van ‘Pajottenland, een land om lief te hebben‘, besefte hij dat de streek en de rest van het taalgebied niet meteen zaten te wachten op nog meer van hetzelfde. De originele invalshoek voor zijn nieuwe boek vond hij in zijn eigen gemeente. “ Bij de hervorming van het Galmaards gemeentelijk informatieblad ‘Samen’ verscheen op de voorpagina een soort collage met de kerktorens van de drie deelgemeenten, telkens met een monument erbij. Heel Galmaarden bleek niet minder dan zeven van die beelden te tellen, waarmee het de koploper van heel het Pajottenland is“, zei Heyvaert.

Opvallend is dat de meeste beelden in het Pajottenland niet zuiver artistiek bedoeld zijn. Ze verwijzen steevast naar een stukje geschiedenis van de streek, iets folkloristisch, een legende of een ander cultureel aspect. “ Denk bijvoorbeeld aan de Dikke van Pamel, de Pauwellegende in Galmaarden, het kartuizerleven in Herne, het mijnwerkersverleden van het zuidelijke Pajottenland, het belang van de hopteelt in het noorden. Maar ook achter de enkele louter artistieke creaties gaan interessante verhalen schuil, zoals de tragiek rond de Wambeekse beeldengroep De Kakelbank, of de drie stenen beelden die Oostendenaar Firmin Vandewoude aan Schepdaal schonk“, vertelde Jan.

Omdat het Pajottenland steeds attractiever wordt als regio voor zachte recreatie, werden praktische gegevens over de ligging van de beelden niet vergeten in het boek, inclusief gps-coördinaten en verwijzing naar het fiets- en wandelknooppuntennetwerk. Urbanus, de man die het Pajottenland op de wereldkaart zette en zelf ook vereeuwigd is met een beeldengroep in Tollembeek, schreef een voorwoord. “ Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men een postuurke tegen”, grapte Urbanus in zijn voorwoord.

Beelden in het Pajottenland… en iets meer, telt 216 blz. in kleur en kost 18,95 euro. Vraag ernaar in de boekhandel of bestel rechtstreeks via de website van de uitgeverij www.dedraak.org

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mei 2011
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief