BEVER centrum krijgt nieuwe straatnamen

C21

BEVER centrum krijgt nieuwe straatnamen

Naamloos
Nieuwe straatnamen centrum Bever - Foto's © Deschuyffeleer
 
Nieuwe_inwoners_en_nieuwe_straatnamen_bever__10_
Van waar komen de benamingen ‘Beddewater’ of ‘Glazemakersstraat’ of ‘Gouden Ketting’ of ‘Strontkeitse’, Werner Godfroid geeft toelichting - © Deschuyffeleer
 
Nieuwe_inwoners_en_nieuwe_straatnamen_bever__11_
© Deschuyffeleer
 
Nieuwe_inwoners_en_nieuwe_straatnamen_bever__13_
© Deschuyffeleer
 
Nieuwe_inwoners_en_nieuwe_straatnamen_bever__19_
© Deschuyffeleer
 

Naar aanleiding van de Dorpsfeesten nam de gemeentelijke raad voor cultuurbeleid het initiatief om de oude straatnamen in het centrum van de gemeente weer bekend te maken. De originele benamingen blijven evenwel onvertaald. Zo werden 9 nieuwe straatnamen opnieuw officieel ingehuldigd en voorgesteld aan de bevolking en aan de nieuwe inwoners in het bijzonder.

Bever staat bekend als de gemeente zonder straatnamen. Helemaal juist is dat niet. Zo zijn de Kamstraat, de Bosstraat en de Rooststraat wel nog in gebruik. Wie echter op zoek is naar een adres in Broeck, Burght, Ghesuele, Muydt of Puydt, om maar enkele gehuchtnamen te vernoemen, moet ofwel van Bever zelf zijn ofwel beschikken over een goede GPS. Alle wegen en ketsen in éénzelfde gehucht dragen er immers dezelfde benaming.
 
Het verhaal gaat dat een oorlogsburgemeester de oude straatnamen afschafte om het de bezetter moeilijk te maken. Waar of niet waar? Leden van de cultuurraad doken in de archieven en ontdekten dat Bever vroeger wel degelijk veel meer straatnamen in gebruik had. Zo maakt de ‘atlas der buurtwegen’ uit 1841 onder andere gewag van de Hanbroeckstraat, de Wijzebeekstraat, de Koekoekstraat en de St-Maartensstraat. Oude postkaarten uit het begin van de twintigste eeuw tonen mooie zichten op de ‘rue des Châteaux’ of de ‘rue des Villas’.
 
Zo was het ook op de Plaats. Wie kent daar nog de namen van de steegjes en kerkwegeltjes? Van waar komen de benamingen ‘Beddewater’ of ‘Glazemakersstraat’ of ‘Gouden Ketting’ of ‘Strontkeitse’, die in de volksmond soms nog gebruikt worden? Werner Godfroid, de voorzitter van de cultuurraad, spitte het verhaal van de oude benamingen uit en vergaarde zo een massa informatie over de etymologie en de oorsprong van die straatnamen.
 
Buurtbewoners kijken nu wel enigszins verwonderd op naar sommige van de nieuwe naamborden. “De Kerkweg, de Schoolstroete en de Onze Lieven Heerstroete, daar kunnen we mee leven, maar wie woont er nu graag in het Beddewater of in de Strontketse?” was dan ook hier en daar het enigszins gedempt commentaar. Pas toen de verzekering werd gegeven dat deze nieuwe straatnamen hoofdzakelijk de aandacht dienen te vestigen op wat er vroeger was met een knipoog naar het immaterieel erfgoed herstelde de zielenrust. “Ook kadert dit project in een ruimere verfraaiing van het centrum dat is opgenomen in het gemeentelijk beleidsplan”, aldus nog de voorzitter van de cultuurraad.  
 
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 aug 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief