BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad

C21

BEVER – Sprokkels uit de gemeenteraad

Laatste_gemeenteraad_bever_2012___4_
Voor Martine Lescrève, Patrick Daubie, Melanie Denaeyer en Water Van Haegenborgh was het meteen ook de laatste zitting als gemeenteraadslid. Martine Lescrève was 18 jaar lid van de raad, waarvan 6 als schepen. Melanie Deneyer en Patrick Daubie waren 6 jaar actief als raadslid terwijl Walter Van Haegenborgh sinds 2008 Katrien Delbaer verving die niet langer woonachtig was in de gemeente - Foto's © Deschuyffeleer
 
Laatste_gemeenteraad_bever_2012___6_
Burgemeester Luc Deneyer - © Deschuyffeleer
 
Laatste_gemeenteraad_bever_2012___9_
Laatste gemeenteraad Bever 2006-2012 - © Decshuyffeleer
 

Serene sfeer
Na de bijwijlen bijzonder geanimeerde zitting van november verliep de laatste gemeenteraad in de huidige legislatuur terug in een uiterst serene sfeer. Een alerte burgemeester Luc Deneyer verschafte heel wat informatie en hield de debatten strak in de hand. Tegenover enkele historisch belangrijke uitdagingen op gebied van stedenbouw deed hij op het einde alvast al een oproep tot de raadsleden, ook tot de nieuwkomers vanaf Nieuwjaar, tot wederzijds respect en vertrouwen en dit ten bate van de Beverse bevolking.

Persoonsbelastingen
Ondanks de financiële beperkingen eigen aan een kleine plattelandsgemeente zoals Bever kiest het gemeentebestuur er voor zowel de onroerende voorheffing als de personenbelasting toekomend jaar ongewijzigd te houden. De onroerende voorheffing blijft vastgesteld op 1600 opcentiemen terwijl de eigenlijke aanvullende personenbelasting vastgepind blijft op 7,5%.
In tegenstelling tot de vorige jaren keurden nu ook de twee oppositieraadsleden de onroerende voorheffing goed. Henk Verhofstadt gaf hierbij te kennen zijn vroegere tegenargumenten te laten varen. Volgens hem was die belasting één van de hoogste in Vlaams-Brabant doch is dit niet langer zozeer het geval. Marie-Elise Vanderkelen stemde eveneens ja.Ook de personenbelasting werd unaniem aanvaard.

Huisvuilbelastingen
De forfaitaire huisvuilbelasting van 50 euro per gezin en van 30 euro voor alleenstaanden vond geen genade in de ogen van de oppositie. Zo pleit Henk Verhofstadt vanuit de oppositie voor het principe dat het de vervuiler is die moet betalen. Hij vindt een forfaitaire huisvuilbelasting dan ook niet langer aangewezen. Schepen van Financiën Marleen Flamant acht de belasting nog wel verantwoord. De gemeente dient jaarlijks immers nog steeds 42.000 euro bijkomend op te hoesten voor het totaalpakket van de afvalverwerking.In de belasting van 20 euro per 10 huisvuilzakken en van 3,10 euro per 20 PMD-zakken konden alle raadsleden zich dan wel weer vinden.

Bijzondere belastingen
De gemeenteraad stond ook positief tegen een ganse reeks bijzondere belastingen zoals die op de tweede verblijven, de rijwielen met hulpmotor, pleziervaartuigen en plezierbootjes, het plaatsen van restafvalcontainers en het gebruik van de groencontainer door zelfstandigen in tuinaanleg en -onderhoud. Zij blijven ongewijzigd ten opzichte van het aflopend dienstjaar.
De belasting op drijfkracht dan weer viel niet in goede aarde noch bij de oppositie noch bij meerderheidslid Patrick Daubrie. “Te archaïsch”, luidde het bij Henk Verhofstadt.
De belasting op de afgifte van administratieve bescheiden houdt ook al rekening met de nieuwe digitale rijbewijzen. Hierbij dient de aanvrager vanaf de invoegetreding 20 euro aanmaakkost en 5 euro gemeentetaks te betalen.
 
Nieuwe belastingen
Op zoek naar bijkomende inkomsten zonder daarbij de inwoners en de plaatselijke verenigingen en handelaars te treffen zette de gemeenteraad voor de eerste keer het licht op groen voor een belasting op masten, pylonen en andere verticale draagconstructies voor commercieel gebruik. De belasting, ingevoerd voor de ganse duur van de komende legislatuur, bedraagt 2500 euro per mast en per jaar. Momenteel staan er in de gemeente twee zo’n constructies opgesteld.
 
Er komt ook een belasting op de huis-aan-huis verspreiding van reclamedrukwerk met evenwel een vrijstelling voor drukwerken met grotendeels een louter algemeen informatief karakter evenals van drukwerken van verenigingen en handelaars van binnen de gemeente. De maatregel moet de gemeente goed 25.000 euro opbrengen.
 
OCMW-budget
Het OCMW-budget voor komend dienstjaar bedraagt in de exploitatiekost 1.261.263 euro. De gemeentelijke dotatie bedraagt 296.112 euro. Omdat het budget past in het eerder goedgekeurd OCMW-meerjarenplan diende de gemeenteraad enkel kennis te nemen.
 
Financiële nota
De CD&V-meerderheidsploeg van burgemeester Luc Deneyer legde tijdens de gemeenteraad ook al de financiële nota voor 2013 ter goedkeuring voor. Schepen voor Financiën Marleen Flamant gaf hierbij een overzicht. “Het budget is alleszins zeer sober vastgesteld met in de investeringen slechts kredieten voor het onderhoud van de gemeentewegen ten belope van 125.000 euro en voor het onderwijs met als blikvanger de nieuwe schoolinfrastructuur op Akrenbos”.
Oppositieraadslid Henk Verhofstadt, blijkbaar al goed op dreef om in de komende legislatuur de rol van leider van de nieuwe 5-koppige oppositiepartij Open voor de Mens waar te nemen, merkte op dat het voorziene tekort voor 2013 oploopt tot 208.759 euro. Op het einde van de budgettaire jaarrit zou het gemeentelijk spaarpotje dan ook nog slechts 288.238 euro bedragen. Aan éénzelfde negatief jaarritme zou er de komende jaren dan ook nog weinig ruimte zijn voor investeringen.
Schepen Marleen Flamant deelde ook mede dat er enkel in de jaarplanning al rekening gehouden is met eerder beperkte subsidies van het Plattelandsfonds. Als repliek op een suggestie van Henk Verhofstadt waarschuwde zij ook voor aanlokkelijke subsidieregelingen zoals die voor een milieubeleidsplan. “Uiteindelijk genereren die op termijn meer kosten dan de subsidies”. Zij werd hierin geruggensteund door burgemeester Luc Deneyer.
De schepen gaf in haar betoog ook een persoonlijke bedenking, eigenlijk nog een late kerstboodschap, mee: “Als we allemaal samen een creatieve middenweg nemen om enerzijds aan de behoeften van de bevolking te voldoen en anderzijds met de zeer beperkte middelen om te gaan, dan kunnen wij onze gemeente in haar pure, bruisende stijl behouden en dit zonder fransjes”.
Zowel de financiële nota als het bijgaand financieel meerjarenplan werd uiteindelijk goedgekeurd. Bever maakt zich inmiddels ook al op om vanaf 2014 te werken overeenkomstig het opgelegd nieuw financieel beheersplan.
 
Feestzaal
Tijdens de gemeenteraad deelde burgemeester Luc Deneyer ook mede dat het gemeentebestuur recent de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van de tijdelijke feestzaal op Akrenbos heeft ontvangen. De officiële bekendmaking op het perceel werd inmiddels vastgesteld op 28 december.
Gewapend met de vergunning wist de burgemeester zo de oppositie ook van antwoord te dienen op haar vragen rond de stand van zaken en een overzicht niet alleen van het dossier van de tijdelijke feestzaal op Akrenbos, maar ook rond de inrichting van een noodzaal in de gemeentelijke sporthal Ter Plasbeek en rond de plannen voor de bouw van de definitieve feestzaal in het centrum van de gemeente. 
Gelet op de onontbeerlijke stedenbouwkundige wijzigingen voor de bouw van die definitieve feestzaal in het centrum en de eigenlijke bouwperiode dient wel een termijn van 5 jaar in acht genomen. Steeds volgens de burgemeester kan in afwachting daarvan stedenbouwkundig binnen de gemeente enkel de tijdelijke constructie op Akrenbos en dit voor een maximale termijn van 5 jaar.
 
Kleuterschool Akrenbos
Het gemeentebestuur verandert het geweer van schouder voor de bouw van de kleuterschool op Akrenbos. Het oorspronkelijk idee het gebouw op te richten in eigen beheer wordt niet langer aangehouden. Dat deelde schepen van Onderwijs Christian Krikilion mede tijdens de gemeenteraad. Er zal nu een beroep gedaan worden op een bouwfirma. Eén en ander heeft te maken met de subsidieregeling van AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.
Voor de nieuwbouw bekomt de gemeente nu een toelage van 70% van AGION. Ook mochten de plannen nog enigszins bijgestuurd worden. Zo worden er nu vier kleuterklassen ingericht en wordt ook het schoolmeubilair mede in de subsidieregeling opgenomen.
Ook voor de verbouwingen aan de schoolgebouwen voor het basisonderwijs op Akrenbos loopt er bij AGION een dossier. Als alles volgens plan verloopt zou dit dossier in 2015/2016 voor subsidies in aanmerking komen.
Oppositieraadslid Marie-Elise Vanderkelen vond drie locaties voor één school wat veel. Voor schepen Christian Krikilion biedt een spreiding van kleuters en van grotere kinderen toch ook wel voordelen. Ook leidt het door de lestijdenpakket tot een grotere tewerkstelling voor leerkrachten.    
       
Afscheid
Voor Martine Lescrève, Patrick Daubie, Melanie Denaeyer en Water  Van Haegenborgh was het meteen ook de laatste zitting als gemeenteraadslid. Martine Lescrève was 18 jaar lid van de raad, waarvan 6 als schepen. Melanie Deneyer  en Patrick Daubie waren 6 jaar actief als raadslid terwijl Walter Van Haegenborgh sinds 2008 Katrien Delbaer verving die niet langer woonachtig was in de gemeente. Zij werden allen bedacht in naam van de raad met een welgemeende dank van de burgemeester en met een kleine attentie.
 
Installatievergadering
De installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad zal doorgaan op woensdag 2 januari om 20u. Dan zal de opnieuw benoemde burgemeester Luc Deneyer ook het beleidsplan van zijn nieuwe ploeg voorstellen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 dec 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief