BEVER – Sober financieel beleid

C21

BEVER – Sober financieel beleid

Marleen_flamant
Marleen Flamant, schepen van Financiën - Foto © Deschuyffeleer

Bever zet enigszins noodgedwongen de tering naar de nering. Zoveel is duidelijk na de voorstelling en de goedkeuring van het budget voor het komend jaar in de gemeenteraad. Wel verwacht de bestuursploeg van burgemeester Luc Deneyer en schepen voor Financiën Marleen Flamant in de nabije toekomst toch nog enig financieel soelaas vanuit het Vlaams Plattelandsfonds. Zo zou de budgettaire toestand van de gemeente er toch al ietwat rooskleuriger komen uit te zien.

Eén jaar terug gaf burgemeester Luc Deneyer het in zijn nieuwjaarsboodschap al aan. Zonder bijkomende financiële stimuli vanuit de Vlaamse overheid zoals het Plattelandsfonds zouden de kleinere gemeenten het financieel steeds alsmaar moeilijker krijgen. In de loop van het jaar herhaalde de burgemeester zijn noodkreet nog eens voor de camera’s van Ring-TV. Een jaar later wachten de kleine landelijke gemeenten nog steeds op enige witte rook vanuit de schouw van de ambtswoning van de minister-president in de Brusselse Hertogstraat.
 
Zware verplichte uitgaven
Het was schepen van Financiën Marleen Flamant die de financiële nota in de gemeenteraad voorstelde. “De voorbije jaren hebben wij de begrotingen onder controle kunnen houden maar de sterke dalingen in eigen dienstjaar zijn zich steeds blijven doorzetten”, luidde zij op haar beurt de alarmbel. “Aan de kant van de verplichte uitgaven komen er steeds meer dossiers met een fiscaal zwaar impact op ons af zoals de politie- en de brandweerhervorming, de zwaardere personeelskosten door de pensioenhervorming en de sociale dossiers van het OCMW”.
 
Voor de ontvangsten valt daarentegen een dalende curve te noteren. Zo blijkt nog uit de analyse van de schepen. “Door de economische crisis zijn er minder inkomsten via de personenbelasting. Ook bankinvesteringen zijn minder rendabel geworden. En tenslotte zijn er ook nog de weggevallen dividenden door de vrijmaking van de energiesector”.
 
Deze gang van zaken verklaart dan ook het ieder jaar opnieuw noodgedwongen aanspreken van het eerder aangelegd spaarpotje. De schepen van Financiën dient ook met lede ogen tegen een alsmaar grotere discrepantie tussen de financiering en het groeiend takenpakket van de gemeenten met typische plattelandskenmerken op te kijken. Het Plattelandsfonds zou hier dan ook wel voor enige financiële ademruimte moeten en kunnen zorgen. Doch zover is het nog niet.
 
Plattelandsfonds
“Er werd ons voorgehouden dat vanaf 2013 Bever vanuit het Plattelandsfonds jaarlijks goed zou geweest zijn voor 250.000 euro met daar bovenop nog een bijkomende bonus voor de echte kleinere landelijke gemeenten”, aldus de duidelijk misnoegde Marleen Flamant. “Momenteel weten wij nog altijd niet welk bedrag ons naar toekomend jaar zou toegekend worden. Dit zouden wij pas in het voorjaar te weten komen. Geruchten circuleren echter dat de subsidie het eerste jaar zou beperkt blijven tot amper 100.000 euro”.
 
Alhoewel het budget voor toekomend jaar uitblinkt door soberheid maakt de schepen van Financiën zich sterk dat “alle diensten om het welzijn van onze burgers te blijven handhaven, zullen kunnen uitgevoerd blijven”. Wel worden de investeringen beperkt gehouden tot kredieten voor het onderhoud van de buurtwegen en voor de heropbouw van de kleuterschool op Akrenbos.     
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 dec 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief