BEVER – Ambitieuze plannen voor het dorpscentrum
BEVER – Ambitieuze plannen voor het dorpscentrum - © Deschuyffeleer
Na een eerste kennismaking met de visieplannen rond de ontwikkeling van het dorpscentrum tijdens een vorige gemeenteraad, kon de gemeenteraad zich thans haast éénparig vinden in de ambitieuze stedenbouwkundige conceptnota ‘Ruimtelijk Uitvoeringsplan Kern- en Centrumfuncties’. Enkel Sabine Vermassen van de lijst Open voor de Mens onthield zich bij de stemming om alle problemen rond eventuele belangenneming uit de weg te gaan.
De conceptnota die Bever naar voren schuift als een dorp met toekomst stoelt op een grondige analyse van de dorpsomgeving met daaraan gekoppeld een doorlichting van het planologisch en juridisch kadergegeven. Zo kon planoloog Dirk De Loecker van Plan Plus met de entiteiten Ter Plasbeek, Freest, Pontembeek en de Oude Brouwerij vier deelgebieden afbakenen waar in de toekomstvisie relatief kleinschalige ingrepen op dorpsmaat kunnen uitgevoerd worden.
De visie over de nieuwe centrumomgeving dient zich ook in te schrijven in het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan, dat weliswaar mogelijkheden open laat. Zo is in dat plan voor de zone tussen het kerkhof en het gemeentehuis toch al een voorzieningenbundel opgenomen. Ook het woonuitbreidingsgebied Freest kan en mag nog bijkomende weliswaar sociale huisvesting herbergen. Het plan biedt ook een afwegingskader rond zonevreemdheid zoals voor markant erfgoed in de aard van de Oude Brouwerij.
Probleemoplossend
Voor het realiseren van het ambitieus en historisch belangrijk plan wil de conceptnota wat bestaat maximaal optimaliseren en het nieuwe maximaal integreren en dit mede door een intens participatief beleid waaronder zeker de eigenaars. De visienota wil trouwens resoluut komaf maken niet alleen met de verschillende aanslepende maar ook met de recent opgedoken problemen bij het gebruik van de ruimte.
Een greep uit de vele ideeën die nu verder per deelgebied het voorwerp kunnen uitmaken van ruimtelijke uitvoeringsplannen, kort RUP’s. Voor de site Ter Plasbeek achter en naast het gemeentehuis wordt uitgegaan van het zone-eigen maken van de sportinfrastructuur. Er wordt ook ruimte gecreëerd voor een feestzaal al dan niet in combinatie met kleedkamers en kantine voor de voetbal. En er kan ook gedacht worden aan een herlocalisatie of een vernieuwing van de Frisomat-sporthal en aan het aanleggen van speelparken.
Sociale huisvesting
Voor Freest kan op basis van de stedenbouwkundige mogelijkheden en van het dwingend sociaal objectief uitgekeken worden naar de inplanting van 7 sociale koop- en 18 sociale huurwoningen. Daarnaast bestaan er ook plannen om de woonstraten in ere te herstellen door het voorzien van nieuwe ontsluitingen zonder evenwel te komen tot een echte verbinding. Naast het bestendigen van de sportinfrastructuur kan er bijkomend nog gedacht worden om de functie binnensporten ook hier een nieuwe stek te geven onder de vorm van een sportzaal, die zo beter zou aansluiten bij het schoolgebeuren. En langs Kerckhove kan er ook nog bijkomende woongelegenheid geschapen worden door het actualiseren van het reeds bestaand Bijzonder Plan van Aanleg. Voor meer veiligheid voor de schoolkinderen kan ook vanuit Kerckhove gedacht worden aan een nieuwe toegangsweg naar basisschool Ak’cent.
Trage Wegen
De conceptnota baart ook goed nieuws voor liefhebbers van Trage Wegen. Aansluitend op de voetwegen 100 en 101 kan overwogen worden nog enkele ontbrekende schakels uit te tekenen om zo te komen tot een veilige verbindingsweg rond het centrum voor de zachte weggebruiker.
Voor de voetbalterreinen op Pontembeek wordt gemikt op het bestendigen van de huidige toestand zoals die tussen het bestuur van de voetbalclub en de terreineigenaars is overeengekomen. En voor de Oude Brouwerij kan het pad geëffend worden voor erkenning als markant erfgoed. Zo kunnen de eigenaars de site dan een publieke of semi-publieke bestemming geven zoals een Bed&Breakfast.
Tijdrovend
Voor het invullen van de conceptnota kan nu via deelRUP’s werk gemaakt worden van de realisatie van de ambitieuze plannen. Voor iedere deelRUP dient wel nog een afzonderlijke procedure opgestart. Planoloog Dirk De Loecker schat de doorlooptijd van zo’n procedure en de realisatie van het plan tussen 4 à 5 jaar. En burgemeester Luc Deneyer is dan weer op zijn hoede voor het financieel kostenplaatje van dit alles.
Voor het invullen van de conceptnota kan nu via deelRUP’s werk gemaakt worden van de realisatie van de ambitieuze plannen. Voor iedere deelRUP dient wel nog een afzonderlijke procedure opgestart. Planoloog Dirk De Loecker schat de doorlooptijd van zo’n procedure en de realisatie van het plan tussen 4 à 5 jaar. En burgemeester Luc Deneyer is dan weer op zijn hoede voor het financieel kostenplaatje van dit alles.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 15 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Marc Colpaert | 08 nov 2024
Marc Colpaert | 06 nov 2024
Marc Colpaert | 05 nov 2024
Marc Colpaert | 01 nov 2024
Marc Colpaert | 29 okt 2024
Marc Colpaert | 22 okt 2024
Marc Colpaert | 14 okt 2024
Marc Colpaert | 11 okt 2024
Marc Colpaert | 09 okt 2024
Marc Colpaert | 07 okt 2024
Marc Colpaert | 07 okt 2024