BEVER – Tijdelijke feestzaal blijft voor commotie zorgen

C21

BEVER – Tijdelijke feestzaal blijft voor commotie zorgen

Feestzaal_akrenbos___protest___13___1296_x_864_
BEVER – Tijdelijke feestzaal blijft voor commotie zorgen - © Deschuyffeleer
 
Feestzaal_akrenbos___protest___8_
BEVER – Tijdelijke feestzaal blijft voor commotie zorgen - Foto Jean-Pierre Meulenyser
 

Tijdens de gemeenteraad deed oppositielijst Open voor de Mens het  voorstel om de geplande bouw van een tijdelijke feestzaal op Akrenbos definitief te schrappen. Het noodgedwongen gebruik van de sporthal Ter Plasbeek als reservekader voor eetfestijnen bleek al bij al nog best mee te vallen, luidde het. Waarom dan niet het project op Akrenbos, waartegen nog steeds bezwaar van buurtbewoners rijst, opgeven? De CD&V-meerderheid van burgemeester Luc Deneyer gaf de oppositie echter lik op stuk en verwees het voorstel terug naar af.

Door de sluiting van de Cosmos, de enige feestzaal in de gemeente, diende het gemeentebestuur uit te kijken naar een alternatief voor het herbergen van de talrijke activiteiten van het rijke verenigingsleven in de gemeente. De bestuursploeg schoof de inplanting van een tijdelijke feestzaal op Akrenbos naar voren als oplossing. Dit stuitte echter op verzet van buurtbewoners die onder de leiding van Fons Van den Berg een actiegroep oprichtten. Zo loopt momenteel bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen trouwens nog een klacht tegen de inplanting.
 
Het gemeentebestuur is wel degelijk in het bezit van een vergunning en plant dan ook de bouw eerstdaags op te starten. Dit is evenwel niet naar de zin voor Open voor de Mens. “De gemeente had de problemen moeten zien aankomen en al eerder moeten werk maken van de bouw van een definitieve feestzaal in het centrum”, was de aanzet van oppositieleider Henk Verhofstadt. Hij benadrukte formeel dat ook Open voor de Mens nooit de bedoeling heeft gehad het verenigingsleven in de gemeente te fnuiken.
 
Kostelijk
“Ons voorstel om de tijdelijke zaal niet te bouwen stoelt op 3 pijlers”, duidde de oppositieleider. “Vooreerst is er het financieel aspect. Nu al hangt er een prijskaartje van 80.000 euro vast aan de bouw en wij weten niet wat er alsnog op ons afkomt. Voorts is er nog het bezwaar van de buurtbewoners waarover nog geen beslissing is gevallen. En de voorlopige wisseloplossing met Ter Plasbeek blijkt toch algehele voldoening te bieden”.
 
Burgemeester Luc Deneyer nam het voortouw in de repliek en gaf aan alles in een correcte context te willen plaatsen. “Voor ons is het verenigingsleven de echte barometer voor de levenskracht van een gemeente. En dat verenigingsleven willen wij maximaal blijven ondersteunen. Het is trouwens op hun uitdrukkelijke vraag dat wij uitgekeken hebben naar een afdoend alternatief, waarbij wij dan nog gebonden zijn aan allerlei beperkingen inzake ruimtelijke ordening”.
 
In zijn pleidooi kreeg de burgemeester ook de steun van schepen van Sport Marleen Flament. “Voor het gebruik van de sporthal Ter Plasbeek zijn wij gebonden aan de overeenkomst met de sportraad, die niet wil dat de sporthal per week slechts een 2 à 3 dagen zou beschikbaar zijn voor sporten”, gaf zij mee. Ook schepen van Openbare Werken Dirk Willem deed zijn duit in het zakje en sabelde met een vergelijking tussen de kosten voor de bouw van de tijdelijke feestzaal en deze voor de inzet van gemeentepersoneel voor het telkenmale klaarzetten van de sporthal het voorstel van de oppositie mede neer.
 
Schadeclaims
“Bovendien zou het stopzetten van het reeds gegund project op Akrenbos leiden tot een reeks schadeclaims van de ondernemers”, wist de burgemeester ook mee te geven. “En Ter Plasbeek is zeker ook niet geschikt voor fuiven bij gebrek aan geluidsisolatie en aan nooduitgangen”. En de burgemeester kon tijdens de afsluitende discussie ook nog, enigszins triomfantelijk, uitroepen dat “slechts 5 op de 2.200 inwoners het collectief bezwaarschrift hadden ondertekend”.
 
In de rand van de gemeenteraad voerden vertegenwoordigers van vooral jeugdverenigingen actie voor het toch opzetten van de tijdelijke feestzaal. Kop van jut hierbij waren de oppositie met haar tegenvoorstel en de actiegroep die beide op de korrel werden genomen omdat zij het verenigingsleven in de gemeente in gevaar zouden brengen.
 
Fons Van den Berg, de kopman van de actiegroep, had de bui zien hangen. Daarom had hij nog voor de gemeenteraad opnieuw al een open brief in de gemeente verspreid waarin ook hij aangeeft met zijn actie tegen de tijdelijke feestzaal zeker niet het verenigingsleven te willen in de kiem smoren.
 
Tussendoor maakte burgemeester Luc Deneyer ook bekend dat het gemeentebestuur inmiddels een aanvraag had ingediend voor het aanleggen van bijkomende parkeergelegenheid op een terrein naast de woning van de voorman van de actiegroep.      
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 feb 2025

archief