BEVER- 11-novemberviering al met een blik naar 2014

C21

BEVER- 11-novemberviering al met een blik naar 2014

11_novemberviering_2013_herne-bever__53__renamed_13556
BEVER- 11-novemberviering al met een blik naar 2014 - © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_2013_herne-bever__32__renamed_18284
In zijn zinvolle homilie gaf pastoor Andy Penne zijn bewondering mee over een nationaal lopend schoolproject waarbij men kinderen laat uitzoeken wie die gesneuvelden in hun dorp nu echt zijn.... © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_2013_herne-bever__36__renamed_21230
BEVER- 11-novemberviering al met een blik naar 2014 - © Deschuyffeleer
 
11_novemberviering_2013_herne-bever__44__renamed_7223
BEVER- 11-novemberviering al met een blik naar 2014 - © Deschuyffeleer
 

In de aanloop naar de komende 100 jaar-vieringen van het begin van de moeder der oorlogen en 68 jaar na de laatste kanonschoten van WO II krijgen de vaderlandslievende herdenkingen waarbij ‘vrede’ centraal staat langzaam maar zeker en nog meer dan ooit tevoren bij jong en minderjong een meer uitgesproken draagvlak.

Ook in Bever herdachten het gemeentebestuur, de kerkgemeenschap, de families en sympathisanten zo de slachtoffers van beide wereldoorlogen.
 
In zijn zinvolle homilie gaf pastoor Andy Penne zijn bewondering mee over een nationaal lopend schoolproject waarbij men kinderen laat uitzoeken wie die gesneuvelden in hun dorp nu echt zijn en waarom zij er hun leven bij lieten. Met een hint naar de ouders, jeugdbewegingen en de schoolverantwoordelijken wist hij mee te geven dat door “slachtoffers van oorlogsgeweld uit onze eigen omgeving een gezicht en een verhaal te geven men de onverschilligheid allicht kan counteren en jongeren die noch van ver noch van nabij weten wat oorlogstijd betekent zo kan aanzetten zich in te zetten voor vrede”.
 
Na de misviering in de St-Martinuskerk werd een krans neergelegd aan het monument ter nagedachtenis van de gesneuvelden en van de oorlogsslachtoffers van beide oorlogen. Hier was het burgemeester Luc Deneyer en oorlogsvrijwilliger en verzetsstrijder Cyrille Gardinael die de krans met de nodige eer aan het monument neerlegden. De 89-jarige Bevernaar uit Freest meldde zich indertijd heel jong aan als vrijwilliger en werd ingelijfd in het AS (Armée Secrète). Cyrille Gardinael is overigens nog steeds, en zelfs tot ver over de gemeentegrenzen, in contact met talrijke vaderlandslievende verenigingen.  
 
Ook in Akrenbos was er een vaderlandse plechtigheid met een bloemenhulde aan het gedenkteken.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 nov 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief