BEVER – Groot en klein nieuws uit de Gemeenteraad van november
Feestzaal en RUP Ter Plasbeek
In navolging van de eerder door de gemeenteraad principiële goedkeuring van de stedenbouwkundige conceptnota voor het centrum en met het oog op de voorbereiding van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Ter Plasbeek stemde de raad thans éénparig in met het afsluiten van twee overeenkomsten met Haviland.
Eén overeenkomst heeft betrekking op het verlenen van het recht van opstal en op het voeren van de projectregie bij de bouw van de nieuwe feestzaal. Die nieuwe feestzaal vormt dan ook een essentieel onderdeel van de conceptnota en van het nog op te stellen RUP. Door het recht van opstal staat Haviland in voor de prefinanciering van het project.
De conceptnota voorziet in het bundelen van de centrumfuncties zoals administratie, wonen, recreatie en sport met bijhorende goede ontsluiting en parkeermogelijkheden. Zo wil het gemeentebestuur ook daadwerkelijk meer samenhang creëren tussen enerzijds de openbare voorzieningen zoals het gemeentehuis en het OCMW en anderzijds de sportfaciliteiten zoals de kantine, de sportvelden en de sporthal.
De tweede overeenkomst met Haviland betreft dan ook een ‘in house’ opdracht in het kader van intergemeentelijke samenwerking. Zo staat Haviland nu ook voor een periode van drie jaar in voor de begeleiding, de studie en de opmaak van het RUP Ter Plasbeek. Die opdracht wordt voorlopig geraamd op 15.000 euro.
Als alles volgens plan verloopt moet de nieuwe feestzaal klaar zijn tegen 2018.
Dagelijks bestuur
De gemeenteraad paste ook het begrip ‘dagelijks bestuur van de gemeente’ aan met het oog op het duidelijk en goed afgewogen omschrijven van de bevoegdheidsregeling tussen de gemeenteraad en het bestuurscollege. Dit moet een soepel beheer mogelijk maken en dit op maat van de organisatie.
Zo krijgt het bestuurscollege nu onder meer de mogelijkheid om alle opdrachten en verbintenissen aan te gaan die voorzien zijn in het exploitatiebudget én waardoor het gemeentebestuur niet jaaroverschrijdend is gebonden. De regeling geldt ook voor alle overheidsopdrachten van minder dan 8.500 euro (excl. BTW) waarvoor kredieten zijn voorzien in het investeringsbudget.
Poreelbeek en Beverbeek in provinciaal beheer
Daar het gemeentebestuur een groot belang hecht aan integraal waterbeleid om de bevolking beter te beschermen tegen overstromingen en wateroverlast stemde de gemeenteraad in met het overhevelen van de Poreelbeek, de Beverbeek en ook de tweede arm van de Beverbeek van waterloop van 3de naar 2de categorie. Die categorie van waterlopen wordt dan de komende jaren door de provincie in beheer overgenomen. Dit moet voor de gemeente een besparing opleveren. De Beverbeek is in de volksmond beter bekend als de Plasbeek.
Huur polyvalente zaal school
Mede door de hoge brandstofprijzen ziet het gemeentebestuur zich verplicht ook voor de huur van de polyvalente zaal van de school Ak’cent voor vooral commerciële vormingsactiviteiten voortaan een uurtarief aan te rekenen. Voor huurders van buiten Bever gelden hogere tarieven.
In de winterperiode betalen de huurders uit de gemeente 15 euro, deze van buiten Bever 25 euro. Tijdens de zomerperiode worden die tarieven teruggebracht tot 12,50 euro en 18 euro.
Digitale rijbewijzen
Voor het afleveren van digitale rijbewijzen dienen de inwoners voortaan 25 euro neer te tellen. De aanmaak zelf kost 20 euro, de gemeentetaks bedraagt 5 euro.
Budgetwijziging
Door budgetwijzigingen wordt het geraamd budgetresultaat voor dit jaar thans afgevlagd in de gewone dienst op 223.833 euro en in de buitengewone dienst op 0 euro. Het lopend dienstjaar wordt nu afgesloten met een geraamd tekort van 286.356 euro.
Blikvangers zijn de verhoging van de uitgaven met 50.000 euro achterstallige patronale pensioenlasten, een minder ontvangst van de aanvullende personenbelasting ten belope van 85.137 euro, het inschrijven van de eerste bijdrage van 217.812 euro van het Vlaams Plattelandsfonds, een alsnog betwiste ambtshalve afhouding van 41.967 euro door het Henegouws provinciebestuur voor de Edingse brandweer en het schrappen van de investeringssubsidie voor het schoolgebouw op Akrenbos ten belope van 220.000 euro. Ook kreeg de gemeente nog een uitgave van 65 752 euro voorgeschoteld voor haar deelname in de kosten van de omgevingswerken aan de brandweervoorpost in Tollembeek.
Oppositieleider Henk Verhofstadt en zijn Open voor de Mens-raadsleden onthielden zich bij de stemming.
Leningen
De gemeente schrijft een opdracht uit voor het aangaan van leningen voor het financieren van enkele buitengewone uitgaven zoals de aankoop van informaticamateriaal, de uitrusting en de inrichting van de tijdelijke feestzaal, de brandweervoorpost, de nieuwe feestzaal, de heraanleg van de Zullikstraat en het ondergronds brengen van de elektriciteitsleidingen. Het bestek stelt looptijden vast van 5, 10 en 20 jaar. Het totaal bedrag van de leningen bedraagt 415.730 euro.
Toelage St-Gereonparochie
De gemeenteraad verleende zijn akkoord met een toelage van 17.203 euro voor de kerkfabriek van de St-Gereonparochie op Akrenbos voor komend werkjaar. Ook de meerjarenplanning waarbij de toelage de jaren nadien afgebouwd wordt naar een jaarlijkse bijdrage van 13.490 euro werd instemmend onthaald.
Toelage St-Martinusparochie
Voor toekomend jaar krijgt de kerkfabriek van St-Martinus in het centrum een toelage toegestopt van 11.704 euro. In het kader van de meerjarenplanning wordt die toelage naar 2019 toe wel progressief opgetrokken tot 26.310 euro.
Zwaar vervoer
De oppositielijst Open voor de Mens drong nogmaals bij burgemeester Luc Deneyer aan op het invoeren van een tonnagebeperking voor het doorgaand zwaar vervoer op de gevaarlijke gewestweg Bassilly-Bever-Viane. Pijnpunten hierbij zijn het ontbreken van voet- en fietspaden en de doortocht van de dorpskern met een druk bezochte school.
Zo lanceerde raadslid Ghislain Vandercapellen de idee om aan de uitrit van de autosnelweg in Bassilly strooibriefjes uit te delen aan de bestuurders van vrachtwagens met het verzoek voortaan de doortocht van Bever te mijden. Bijkomend zag hij ook heil in een actie door de buurtbewoners door het plaatsen van sensibiliseringsborden.
Ondanks alle ondernomen acties in het verleden in samenspraak met de politie en de gemeentebesturen van Silly en Geraardsbergen stelde burgemeester Luc Deneyer vast dat er weinig schot komt in het dossier door de aanhoudende inertie bij de wegbeheerders, de agentschappen Wegen en Verkeer aan beide kanten van de taalgrens.
Het gemeentebestuur zal nogmaals aandringen bij de bevoegde diensten om snel werk te maken van de tonnagebeperking.
Steun aan verenigingen
Op vraag van raadslid Sabine Vermassen verstrekte burgemeester Luc Deneyer een eerste overzicht van de steun die het gemeentebestuur verleent aan de verenigingen onder de vorm van subsidies, het ter beschikking stellen van gronden en accommodatie en de inzet van personeel. Zo krijgen de adviesraden ieder een toelage van 500 euro. Als verenigingen zijn het enkel de Chiro (2.043 euro) en dansgroep Camargo (1.143 euro) die een financiële tegemoetkoming uitgekeerd krijgen. De burgemeester gaf nog mee in het kader van de voorbereiding van het financieel meerjarenplan ook dit alles tegen het licht te zullen moeten houden.
22 nov 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
Terug