BEVER – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van maart.

C21

BEVER – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van maart.

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad

Organisatiehandboek
Als basis van het intern gemeentelijk controlesysteem keurde de gemeenteraad het organisatiehandboek goed. Dit handboek omvat niet alleen de visienota rond het opzetten van dit systeem. Het houdt ook de erkenning in van het algemeen statement rond missie, visie en waarden van het bestuur evenals de afsprakennota tussen de gemeentelijke administratie en het beleidsorgaan van het college van burgemeester en schepenen. En ook de deontologische code voor de personeelsleden en de gedragscode voor de gemeentelijke mandatarissen zowel van de gemeenteraad zelf als van OCMW-raad zijn in het handboek opgenomen.
Het statement rond missie, visie en waarden vond wel geen genade in de ogen van de Open voor de Mens-oppositie. Zij stemde dan ook tegen dit onderdeel. Volgens raadslid Werner Godfroid getuigt het statement doorheen de algemene beleidsdocumenten van een gebrek aan afdoende coherentie. Burgemeester Luc Deneyer dan weer verwees naar de beperkte middelen waarmee Bever het als kleine gemeente moet rooien. Hij onderstreepte dat er in die documenten wel degelijk ook aandacht gaat naar landbouw, toerisme, sociale huisvesting en toerisme.

Schoolreglement
Op aangeven van schepen van Onderwijs Christian Krikilion stemde de gemeenteraad in met enkele aanpassingen van het schoolreglement. Zo worden nu ook bepalingen opgenomen rond nieuwe samenlevingsvormen zoals het begrip leefentiteit en rond het spijbelen bij het ingaan van vakanties.
 
Schoolraad
Schepen van Onderwijs Christian Krikilion verstrekte enige duiding rond de op komst zijnde brief van de voorzitter van de schoolraad. Hierin zou de schoolraad vragende partij zijn om bepaalde overeenkomsten als uitloper van het overleg tussen de meerderheid en de oppositie rond de toekomst van de basisschool Ak’cent naar aanleiding van de perikelen rond de oprichting van een nieuw schoolgebouw voor de kleuters op de vestiging Akrenbos aan te passen. Zo zou, steeds volgens de schepen, de schoolraad onder meer het maximum aantal kleuters  en het maximum aantal leerlingen in het lager onderwijs per jaartal graag toch nog enigszins opgetrokken zien.
In afwachting van de ontvangst van de brief werd het agendapunt dan ook naar een volgende gemeenteraad verdaagd.
 
Amateurs en Volkse Pajotten
Door de betere gunstige voorwaarden stapt Bever nu toch ook in het Leader-vervolgproject Amateurs en Volkse Pajotten. De gemeente dient nu nog slechts per inwoner in totaal een bijdrage van 0,15 euro te betalen voor de twee jaar lopende intergemeentelijke overeenkomst met de 5 overige gemeenten van het werkgebied van Pajottenland+, Haviland en Pajottenland+ zelf.
 
Cultuurregio
Bever wil ook voor de komende periode 6 jaren lid blijven van de cultuurregio Pajottenland en Zennevallei. Dit komt vooral het cultureel erfgoed ten goede. Ook krijgen de inwoners zo ook meer toegang tot een ruimer cultureel aanbod in de streek. Per inwoner dient Bever hiervoor wel een jaarlijkse bijdrage van 0,20 euro aan te leveren.
 
GAS-wetgeving
De komende jaren blijft ook Bever een beroep doen op de diensten van de provinciaal aangestelde sanctionerende ambtenaren voor het vaststellen van de GAS-boetes voor inbreuken op de bepalingen in de Algemene Politieverordening. Per dossier dient nu wel een kost van 65 euro betaald te worden.
Nog in het kader van de wetgeving van de gemeentelijke administratieve boetes houdt Bever ook de overeenkomst aan met de stad Vilvoorde voor het desnoods aanstellen van een bemiddelingsambtenaar.
 
Woonwinkel
Voor de komende drie jaren bestendigt Bever eveneens zijn samenwerking met het intergemeentelijk samenwerkingsverband Woonwinkel Pajottenland. De gemeenteraad keurde hiervoor verder dan ook het subsidiedossier en de gemeentelijke bijdrage in het project goed.
 
Noodplanning
Ook Bever stapt uit de intergemeentelijke samenwerking met Lennik en de Lennikse brandweer rond de noodplanning wegens te duur. Mede door de financiële bijdrage van de overige Pajotse gemeenten kon de Lennikse brandweer de voorbije jaren een bijkomende officier aanwerven die in het bijzonder ook het opzetten van de gemeentelijke nood- en interventieplannen voor zijn rekening nam.
Nu die plannen ook effectief ingevuld zijn, de gemeentelijke noodambtenaren degelijk kunnen omgaan met die plannen en die officier bij de nooddienst 100 in Leuven een nieuwe functie heeft opgenomen zien de Pajotse gemeenten af van verdere samenwerking in dit domein met Lennik. “Haviland zal nu die dienstverlening op zich nemen aan een meer gunstig financieel plaatje”, gaf burgemeester Luc Deneyer mee. “En hierbij krijgen de kleinere gemeenten zoals Bever en Pepingen zelfs nog betere voorwaarden dan de overige gemeenten”.
 
Steun verenigingen
Op vraag van oppositieleider Henk Verhofstadt deelde burgemeester Luc Deneyer ook mede dat de gemeentelijke commissie voor steun aan de plaatselijke verenigingen, zoals die eerder in de raad was toegezegd, eerstdaags ook voor de eerste keer zal bijeengeroepen worden. Die commissie zal zowel bestaan uit leden van de meerderheid als van de oppositie.   
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief