GOOIK – Provinciale noodplanoefening “Oester” in Oetingen
De brandweer van Lennik zette een grootse provinciale rampenoefening op het getouw in het centrum van Oetingen. Een tankwagen geladen met koolstofdisulfide (zwavelkoolstof CS²) was er in aanrijding gekomen met een bus van De Lijn met een twintigtal inzittenden. Naast de hulp aan de slachtoffers van de aanrijding dienden ook de basisschool en de buurt ontruimd te worden ten gevolge van lekken in de gekantelde tankwagen waardoor ontploffingsgevaar bestond. Met de oefening werden de paraatheid van en de coördinatie tussen de hulpdiensten uitgetest. Ook de ganse logistieke ondersteuning hierbij werd onder de loep genomen.
De oefening werd voorbereid door de intergemeentelijke noodambtenaar Erik Engels van de brandweer van Lennik in samenwerking met de provinciale rampendienst. Ingevolge het hoog aantal slachtoffers en het ontploffingsgevaar diende de gemeentelijke rampenfase vrij spoedig opgeschaald naar de provinciale fase. Naast de brandweer kwamen ook de lokale en federale politie, de medische hulpdiensten, de civiele bescherming en de sociale en psychologische diensten in actie. De omstandigheden van de ramp werden zo getrouw mogelijk nagespeeld. De lokale hulpdiensten dienden dan ook vrij snel een beroep te doen op de medewerking van de naburige korpsen en diensten evenals op de gespecialiseerde ondersteuning van de civiele bescherming en het Rode Kruis. Naast de schoolgemeenschap van de basisschool en de plaatselijke bevolking namen ook een twintigtal figuranten als inzittenden van de bus deel aan de oefening. Deze figuranten zijn momenteel overigens in opleiding als call-takers bij de hulpdiensten in de provinciale PIVO-school in Relegem.
Naast de eigenlijke operationele afhandeling op het terrein werden ook het gemeentelijk en het provinciaal coördinatiecomité inplaatsgesteld.
Voor de afvoer van de gewonden werd een vooruitgeschoven medische hulppost in de naburige kerk opgezet. Ook de Gooikse sporthal Koornmolen fungeerde als hospitaal en als opvangruimte voor de buurtbewoners en de schoolkinderen die hun woning of hun school dienden te ontruimen. De politie stelde rond de plaats van de ramp verschillende perimeters in.
Kort na afloop kon coördinator Erik Engels, noodambtenaar voor Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal reeds de eerste besluiten trekken. “Deze lessen worden nu grondig geëvalueerd door alle instanties en diensten en op termijn ingekapseld in de verschillende gemeentelijke nood- en interventieplannen”.
Een reactie van burgemeester Michel Doomst : “Uit de oefening is gebleken dat het niet eenvoudig is om snel een juiste toedracht en situatieomschrijving van het gebeuren te bekomen. Een tweede bemerking is dat het broodnodig is om de situatie om de 15 minuten te herevalueren om nutteloos en chaotisch handelen te voorkomen. Ook is het allicht geen overbodige luxe om er voor te zorgen dat iedere verantwoordelijke op gemeentelijk vlak zou beschikken over een beknopt noodscenario met vuistregels om adequaat en snel in noodsituaties te kunnen reageren en handelen”.
Door de oefening was het centrum van Oetingen de ganse voormiddag onbereikbaar. Een dergelijke oefening werd de eerste keer overdag opgezet. En dit bracht ontegensprekelijk de nodige bijkomende problemen met zich mede zowel voor de bevolking als voor de hulpdiensten. In totaal namen meer dan 250 hulpverleners, simulanten en waarnemers aan de oefening deel.