PAJOTTENLAND - Onthaalbureau Inburgering Vlaams-Brabant opende zijn deuren
Het Onthaalbureau Inburgering Vlaams-Brabant, het Huis van het Nederlands en het Provinciaal lntegratiecentrum krijgt nieuwe kantoren aan de Vandenpeereboomstraat 78, tegenover de ingang van het station van Halle.
Tot voor een paar dagen was het regionale steunpunt van het centrum gehuisvest aan de Demaeghtlaan 305 in Halle. Nu zijn samen met het Onthaalbureau Inburgering Vlaams-Brabant en het Huis van het Nederlands onder één dak.
Het kantoor van Halle is één van de 5 kantoren in de provincie Vlaams-Brabant. De andere kantoren zijn gevestigd in Vilvoorde, Asse, Leuven en Diest.
Bovendien verzorgt het Onthaalbureau de dienstverlening aan de inburgeraars op permanentiedagen in 8 infopunten te Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Wemmel, Asse-gemeentehuis, Strombeek-Bever, Tienen, Zaventem en Aarschot.
Het inburgeringsbeleid van de Vlaamse Gemeenschap is bedoeld voor vreemdelingen die zich langdurig in Vlaanderen of Brussel komen vestigen. Het inburgeringsbeleid wil ervoor zorgen dat de ‘nieuwe Vlaming zo snel mogelijk zelf redzaam is en actief aan de samenleving kan deelnemen. In de praktijk biedt het Onthaalbureau nieuwe inwoners in Vlaanderen en ook een groeiende groep oudkomers een kwalitatief inburgeringstraject aan, op maat van hun behoeften en wensen. Een trajectbegeleider neemt de inburgeraar onder zijn hoede en leidt hem doorheen het hele vormingsprogramma, dat een cursus Nederlands en een cursus Maatschappelijke Oriëntatie omvat, eventueel gevolgd door een loopbaanoriëntatie.
HEEL PAJOTTENLAND
Het kantoor van Halle ontvangt kandidaat-inburgeraars uit heel wat gemeenten uit het Pajottenland. Dat zijn met name de stad Halle zelf, Herne, Bever, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Dilbeek, Lennik, Gooik, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Pepingen, Linkebeek en Drogenbos.
Eenmaal per week bemant een trajectbegeleider uit Halle ook het infopunt in Sint-Pieters-Leeuw.
Tijdens de afgelopen 11 maanden van dit jaar mocht het Halse kantoor van Onthaalbureau Inburgering Vlaams-Brabant 51 attesten uitreiken aan inburgeraars die het volledige traject hebben doorlopen.
Onder hen waren er 37 verplichte inburgeraars en 14 rechthebbenden.
Het zwaartepunt ligt duidelijk in Halle zelf, waar zich 16 mensen engageerden voor een inburgeringstraject, in Sint-Pieters-Leeuw waren er dat 15 inburgeraars en in Beersel 9.