BEVER – Nieuws uit de gemeenteraad

C21

BEVER – Nieuws uit de gemeenteraad

Logo_bever
 

Bijdrage OCMW
De gemeenteraad van Bever nam kennis van de jaarrekening 2007 van het OCMW. De gemeentelijke bijdrage voor dat jaar bedraagt uiteindelijk 161 693 euro. Naar toekomend jaar wordt de bijdrage opgetrokken tot 180 611 euro. Ook de eerstkomende jaren wordt telkenmale een verhoging in het vooruitzicht gesteld tot 233 375 euro in 2010 en tot 246 911 euro in 2011.

Huisvuil 
Tijdens de gemeenteraad lichtte burgemeester Luc Deneyer de nieuwe visie inzake het huisvuil tot. Met op de achtergrond het lokaal fiscaal pact opteert Bever voor een fikse daling van de milieubelasting. Daartegenover staat dan wel een forse stijging van de prijs voor de huisvuilzakken voor de invulling van het principe dat de vervuiler betaalt. In die zin wordt de forfaitaire milieubelasting dan ook teruggebracht van 149 euro naar 50 euro voor de gezinnen en van 99 euro naar 30 euro voor de bijzondere gezinnen. Een huisvuilzak voor restafval van 60 liter inhoud kost voortaan dan ook 2 euro het stuk. De prijs van de PMD-zakken blijft gehandhaafd op 3,10 euro voor 25 zakken.
Met het nieuwe systeem zullen inwoners die goed selecteren winst maken. Er komen ook stimuli om de inwoners aan te zetten meer gebruik te maken van het containerpark in Silly. De preciese modaliteiten hiervan moeten echter nog doorgenomen worden tussen de beide gemeentebesturen. Silly wil alleszins Bever in deze actie steunen.
Met een gemiddelde van 231 kg per inwoner behoort Bever tot de meest vervuilende gemeenten van het land, daar waar het Vlaams gemiddelde 155 kg bedraagt. Eén en ander is evenwel te verklaren door het gebrek aan een containerpark in de gemeente. Burgemeester Luc Deneyer bestempelt het op termijn afbouwen van de forfaitaire sokkel als weinig realistisch. In voorkomend geval zou de prijs van een huisvuilzak flink in de hoogte gaan tot 3 à 4 euro het stuk.

Lokale belastingen
De gemeenteraad van Bever legde naar toekomend jaar de lokale belastingen vast. Zo bedraagt de belasting op de tweede verblijven 600 euro. De opcentiemen voor de onroerende voorheffing worden behouden op 1600. De personenbelasting blijft met 7,5% op hetzelfde peil.

Containers voor restafval en groen 
De gemeente Bever heft een forfaitaire belasting van 1500 euro voor een wekelijkse ophaalbeurt en van 750 euro voor een tweewekelijkse ophaling per container restafval. Volgens OVAM kan een afvalcontainer niet worden vervangen door huisvuilzakken om reden per gezin wekelijks slechts vier zakken voor ophaling mogen worden aangeboden.
Voor zelfstandigen in tuinaanleg en –onderhoud komt er op voorstel van de milieuadviesraad een 50-beurtenkaart aan de prijs van 250 euro voor toegang tot het gemeentelijk groencontainerpark in Muydt.

Financiële nota 2009
Meerderheid tegen oppositie keurde de gemeenteraad van Bever de financiële nota voor 2009 goed. Hier en daar zijn lichte schommelingen doch grotendeels mag gesteld worden dat alles nagenoeg staus-quo blijft ten opzichte van 2008. In de gewone dienst wordt aan de zijde van de uitgaven nagenoeg 40,5% besteed aan personeelskosten. Na verrekening van de verschillende subsidies wordt dit percentage gereduceerd tot om en bij de 25%. De algemene werkingskosten bedragen 28%. Er gaan voor 18% overdrachtsuitgaven naar politie, brandweer, kerkfabrieken en OCMW. De leninglast loopt op tot 13,3%.
De belastingen blijven nagenoeg ongewijzigd met uitzondering van de forfaitaire milieubelasting die teruggebracht wordt tot respectievelijk 50 euro voor de gewone gezinnen en 30 euro voor de bijzondere gezinnen. De inkomensstroom bestaat overigens uit de personenbelasting (25%), de onroerende voorheffing (17%), de overheidstoelagen (45%), de lokale belastingen (7%) en de dividenden (3%).
In de buitengewone dienst wordt overgegaan tot het aanschaffen van informaticamateriaal en de aankoop van rollend materiaal voor de dienst Openbare Werken. Ook komt de doortocht van Akrenbos er aan evenals de renovatie van de school op hetzelfde gehucht.

Sportraad
De gemeenteraad van Bever stemde tijdens zijn jongste zitting in met de oprichting van een sportraad. In die zin werden de statuten, het huishoudelijk reglement en de afsprakennota van dit adviesorgaan dan ook goedgekeurd. Naast de sportraad dient een gemeentebestuur ook te beschikken over een sportplan en een sportdienst om in aanmerking te komen voor subsidies. Het sportplan werd opgesteld met de hulp van de voetbal-, de kaats- en de volleyballclub. Het subsidiereglement voorziet toelagen aan verenigingen voor zo ver deze het sporten promoten en ook openstaan voor de sociaal zwakkeren. Annemie Wielant werd inmiddels verkozen als eerste voorzitter.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 dec 2008
Godelieve Deschuyffeleer
GD Tollembeek
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief