BEVER - Uit de gemeenteraad

C21

BEVER - Uit de gemeenteraad

Logo_bever
Repro Editiepajot.
 

Huisvuilbelasting  
Ten einde tegemoet te komen aan de engagementen van het Lokaal Pact met de Vlaamse Overheid schrapt de Beverse gemeenteraad de eerder goedgekeurde nieuwe milieubelasting voor 2009. In de plaats wordt de gebruikelijke forfaitaire huisvuilbelasting hernomen waarbij de sokkel van maximum 55 euro zoals gevraagd in de toetredingsbeslissing tot het Lokaal Pact wordt gerespecteerd. De huisvuilbelasting wordt dan ook vastgesteld op 50 euro voor een gezin en op 30 euro voor een alleenstaande.

Gemeentelijk ruimtelijk structuurplan
De gemeenteraad keurde een eerste ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRSP) goed. De oppositie onthield zich hierbij. Het GRSP geeft de visie op lange termijn voor het ruimtelijk beleid in de gemeente aan. Het bindt overigens enkel de gemeentelijke overheid. Het geeft alsnog geen bestemming aan percelen. Het ontwerp splitst Bever op in twee kernen met het eigenlijk centrum en de open ruimte daar omheen.

Het GRSP voorziet de uitbouw van een sterke groene basisstructuur en het vrijwaren van de ontwikkelingsmogelijkheden voor de landbouw. Ook wordt een duidelijke hiërarchie in de bebouwing naar voren geschoven evenals het stimuleren van zachte recreatie in een natuurlijke omgeving. Alleszins gaat eveneens een bijzondere aandacht uit naar de verhoging van de verblijfskwaliteit van de inwoners.

Concreet zet het gemeentebestuur een duidelijk afgebakende en versterkte kern met een aangenaam en veilig centrumgebied voorop. Hierop kunnen dan de lokale recreatieve voorzieningen aansluiten. De vallei van de Plasbeek moet hierbij dan weer het rustgevend element uitmaken. In de Freest wordt gedacht aan de uitbouw van de sociale huisvestingsbehoeften. Ook een lokaal bedrijventerrein aan een goed ontsloten weg in de richting van de autosnelweg A8 komt in het ontwerpplan voor.

Voor de verdere afhandeling komen er nu naar de bevolking toe nog een openbaar onderzoek, een informatievergadering en een nieuwsbrief. Eens deze stappen gezet en de eventuele bezwaren behandeld kan het plan pas voor definitieve goedkeuring naar de Bestendige Deputatie van de provincie.    

Akrenbos
Voor het uitvoeren van verbeteringswerken in Akrenbos zette de gemeenteraad van Bever het licht op groen voor de voorlopige goedkeuring van het plan tot onteigening. Inmiddels blijkt een voorlopig akkoord met de perceelseigenaar in de maak. De kostprijs wordt geraamd op nagenoeg 20 040 euro.

Windmolenpark
De plannen van Asperavi om in Romont en Torrezeel de inplanting van een windmolenpark te overwegen kwam ook in de gemeenteraad aan bod. Burgemeester Luc Deneyer gaf aan dat er nog geen sprake is van een dossier of enig concreet project. Momenteel lopen er enkel verkennende gesprekken. Een actiecomité heeft inmiddels reeds wel een informatievergadering voor de buurtbewoners gehouden.

De burgemeester gaf ook aan dat er vanuit het gemeentebestuur een brief vertrokken was naar Vlaams minister Van Mechelen en naar de provinciegouverneur. In dit schrijven geeft het gemeentebestuur duidelijk aan niet gekant te zijn tegen vormen van alternatieve energie maar wel tegen een inplanting ervan op korte afstand van een woongebied. Het is nu wachten op een reactie van beide overheden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2009
Godelieve Deschuyffeleer
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief