BEVER - Mich De Bruyn bouwt gamba’s

C21

BEVER - Mich De Bruyn bouwt gamba’s

Editiepajot_viola_da_gamba_debruyn_foto_deschuyffeleer__2_
Werner Godfroid, voorzitter cultuurraad, Jozef Moreau, Gambaspeler en Mich De Bruyn, instrumentenbouwer. - Foto's Deschuyffeleer.
 
Editiepajot_viola_da_gamba_debruyn_foto_deschuyffeleer__5_
Editiepajot_viola_da_gamba_debruyn_foto_deschuyffeleer__1_
Editiepajot_viola_da_gamba_debruyn_foto_deschuyffeleer__15_
Editiepajot_viola_da_gamba_debruyn_foto_deschuyffeleer__17_
 

Sinds begin dit jaar organiseert de volkshogeschool Arch’educ in Bever in samenwerking met de cultuurraad en Rosario een reeks gespreksavonden met als thema “Bevernaars aan het woord”. In navolging van Johan Vriens, Loes Wijnant en Thierry Van Vrechem was het ditmaal de beurt aan Mich De Bruyn. Als bijzondere Bevernaar mocht hij uitwijden over zijn niet-alledaags beroep van strijkinstrumentenbouwer.

Van huis uit had Mich niets te maken met muziekinstrumenten. Hij volgde Latijn -wetenschappen en nadien politieke wetenschappen. Legerdienst was Mich zijn ding niet. Hij koos voor 20 maand burgerdienst. In die periode leerde Mich zijn toekomstige partner kennen en meteen ook zijn toekomstige schoonfamilie. In deze familie, met een vader als professionele muzikant gespecialiseerd in het bespelen van de viola da gamba en met één van de broers die zich van kindsbeen ledig hield met het bouwen van instrumenten, waren strijkinstrumenten een dagdagelijks gespreksonderwerp. Zo kreeg ook Mich de microbe te pakken. Het werd hem dan ook stilaan duidelijk in welke richting hij zijn beroepsleven zou sturen.

Vooreerst volgde hij les in het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw (CMB) in Puurs. Het CMB is een opleidings- en documentatiecentrum dat de kennis en de rijkdom van het ambacht wil verspreiden en bevorderen. Het Centrum is met zijn 250 cursisten uit binnen- en buitenland één van de drie Belgische scholen waar professionele instrumentenbouwers worden opgeleid.

Na zich bekwaamd te hebben in de basistechnieken kiest Mich resoluut voor de viola da gamba. De gamba is een tamelijk onbekend strijkinstrument ontstaan in de Renaissance uit allerlei middeleeuwse strijk- en tokkelinstrumenten. Zij is familie van de contrabas maar ook verwant met de gitaar. De viola da gamba heeft 6 of 7 snaren en wordt op de kuiten vastgehouden. Discant, alt en bas zijn de verschillende maten. Na ettelijke jaren cursus te hebben gevolgd wordt Mich op zijn beurt leraar aan het CMB.

Twaalf jaar geleden vestigde Mich zich als zelfstandig bouwer en hersteller van gamba's en andere strijkinstrumenten in Bever. Zijn instrumenten worden bespeeld en gewaardeerd tot ver buiten de landsgrenzen.

“Een goed instrument klinkt mooi, is prettig op te bespelen en ziet er goed uit. Alle handelingen en alle materialen bepalen mee wat het eindresultaat wordt. Houtsoort en dikte, het model, de balken, de kam, de vernis,…. werkelijk alles heeft invloed. Het draait om het geheel van klank en vorm”, aldus Mich De Bruyn.

Op 5 mei om 20 u in Rosiario is het als vijfde Bevernaar de beurt aan advocaat Thierry Claeys. Hij praat over de “formule Claeys” een analyse-instrument dat de opzeggingstermijn en de opzeggingsvergoeding bij bedienden berekent.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 apr 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief