HERNE/BEVER – Ook de apothekers strijden intens mee tegen corona

C21

HERNE/BEVER – Ook de apothekers strijden intens mee tegen corona

Apotheek_galmart__5_
HERNE/BEVER – Ook de apothekers strijden intens mee tegen corona - © Deschuyffeleer
 
Apotheek_galmart__1_
HERNE/BEVER – Ook de apothekers strijden intens mee tegen corona - © Deschuyffeleer
 
Apotheek_galmart__2_
HERNE/BEVER – Ook de apothekers strijden intens mee tegen corona - © Deschuyffeleer
 

In deze coronatijden is het ook voor de apothekers alle hens aan dek om de klanten in de best mogelijke omstandigheden te kunnen van dienst zijn. Ook zij dringen aan om bij voorkeur vooraf telefonisch contact op te nemen en slechts naar de apotheek te komen voor dringende en noodzakelijke gevallen. Aan mensen die symptomen van respiratoire infectie ondervinden zoals hoesten, koorts, niezen, grieperig gevoel en keelpijn wordt dan weer met aandrang gevraagd eerst telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

Apothekers Thomas Van Cutsem, Godelieve Galmart en Myriam Brisaert van de apotheek in Herfelingen over hun ervaringen in deze toch ook voor hen wel bijzondere dagen:
“Omdat huisartsen momenteel enkel telefonisch bereikbaar zijn, vinden patiënten sneller de weg naar hun vertrouwde huisapotheker. Voor veel zaken kunnen wij reeds een gepast advies verstrekken en de gepaste medicatie bezorgen, en indien nodig alsnog doorverwijzen. Daarbovenop is er een bijzondere vraag naar paracetamol, alcoholgels, mondmaskers, thermometers, antivirale en immuniteit-stimulerende producten. Maar ook via digitale weg vinden de mensen de weg naar de apotheek. Gezien we allen zoveel mogelijk 'in ons kot' moeten blijven, worden er meer dan gewoonlijk bestellingen geplaatst via telefoon, mail, facebook en via onze website. En dankzij onze afhaalkluisjes kunnen de bestellingen afgehaald worden zonder de apotheek te betreden, een gebruiksgemak waar kwetsbare patiënten dankbaar gebruik van maken.
Uitleggen en geruststellen
We merken dat veel patiënten ongerust zijn en op zoek zijn naar advies en inlichtingen over de ziekte of over hun symptomen. Sommigen moeten we doorverwijzen naar de huisarts of de spoeddiensten en anderen vragen zich af of hun nieuwe medicatie interacties heeft met hun chronische medicatie. In deze coronatijden is uitleggen, geruststellen en raad geven meer dan ooit een belangrijk onderdeel van onze taak als zorgverlener. Onze rol als tussenpersoon tussen patiënt en huisarts wordt hier wel des te duidelijker. En we merken ook dat een groeiend aantal personen worstelen met angst en stress ten gevolge van de huidige crisis. Met een luisterend oor en het juiste advies hopen wij ook hen bij te staan en indien nodig door te verwijzen.
Kwetsbare personen worden geadviseerd thuis te blijven en een gezond familielid of buur naar de apotheek te sturen. En in uitzonderlijke situaties zoals voor patiënten in quarantaine of zonder vervoer zijn aan huis leveringen noodzakelijk. Dit is niet altijd gemakkelijk en zeker niet altijd geruststellend, maar we doen het met de nodige veiligheidsmaatregelen, omdat patiënten nu éénmaal hun medicatie nodig hebben. 
Onnodig hamsteren
Een andere taak die op onze schouders rust is het bewaken van de beschikbaarheid van de medicatie voor iedereen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende medicatie beschikbaar blijft voor diegenen die het echt nodig hebben is het onze taak uit te leggen waarom hamsteren nutteloos is en zeer gevaarlijk kan zijn voor anderen. Zo mogen we enkel op vertoon van de identiteitskaart paracetamol afleveren en moeten we de aflevering van grote hoeveelheden weigeren.
Aangezien wij dagelijks in contact komen met kwetsbare patiënten is het van essentieel belang dat we het virus buiten de apotheek houden en zelf niet besmet geraken. Een virus bestrijden is echter geen gemakkelijke klus. Meerdere malen per dag worden de balies, het bankcontact toestel, de computers, de telefoons, de stempels/bikken ontsmet. Ook wat betreft herinrichting van de apotheek is de impact groot. Al de balies werden meteen uitgerust met plexiglas en het meubilair werd herschikt in een éénrichtingscircuit zodat patiënten elkaar nooit hoeven te kruisen en een lange wachtrij kunnen maken die toestaat voldoende afstand te houden van elkaar. We zijn blij verrast dat onze patiënten hier met de glimlach gebruik van maken, ondanks de grotere afstanden die ze moeten afleggen om tot aan de balie te geraken. Jammer genoeg is ook het gebruik van de consultatieruimte opgeschort. De diëtiste, psychologe, ... hebben hun afspraken immers uitgesteld en consulteren momenteel via telefoon of Skype.
Lange dagen
Na de drukke openingsuren zijn wij dan tot de late uurtjes bezig om alle taken af te werken die we door de huidige situatie niet meer gedaan krijgen tijdens de dag: alle voorschriften nakijken, de bereidingen maken, speciale corona-bestellingen plaatsen, leveringen wegzetten en op zoek gaan naar ontbrekende medicatie, grondstoffen en flesjes om bijvoorbeeld handgel te kunnen blijven maken. Of, zoals deze week nog, om een wachtdienst te voorzien.
Het is een understatement dat het coronavirus ook onze dagelijkse gewoontes overhoop heeft gehaald. Het zijn lange en vermoeiende dagen, maar we blijven iedereen helpen met de glimlach, want iedereen heeft toch wel recht op een geruststellend oor, advies en medicatie”.
Apotheek Herfelingen is ook te volgen via deze facebookpagina.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mrt 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief