HERNE – Bouwbedrijf Lanneer wist zich vrij vlot aan de coronatijden aan te passen

C21

HERNE – Bouwbedrijf Lanneer wist zich vrij vlot aan de coronatijden aan te passen

Bouw_corona
HERNE – Bouwbedrijf Lanneer wist zich vrij vlot aan de coronatijden aan te passen - © Deschuyffeleer
 

Alhoewel de beroepsactiviteiten, mits het naleven van de inmiddels welbekende maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het virus, toch nog enigszins mogen doorgaan laten de gevolgen van de coronacrisis zich nu toch ook meer en meer voelen in de bouwsector. Het bouwbedrijf Lanneer in Herne, met zijn sterk uitgesproken familiaal karakter, slaagt er evenwel nog in, mits een reeks maatregelen, zijn activiteiten verder te zetten. Het bedrijf stelt 14 arbeiders tewerk evenals de twee werfleiders Wout en Beau, de zonen van de twee zaakvoerders Fabian en Laurent van Lanneer en Zonen bvba. Graag delen zij hierna hun bevindingen in hun beroepsdomein in deze toch wel sombere tijden.

“We zijn een bouwbedrijf gespecialiseerd in ruwbouwwerken. We werken vooral voor particulieren en doen zowel verbouwingen als nieuwbouwwoningen en zijn ook gespecialiseerd in de kleinere appartementsbouw.
Bouwsector heeft het moeilijk
De bouwsector is inderdaad flink geraakt door corona. Dit komt omdat plots betoncentrales, leveranciers van welfsels, leveranciers sierbeton en chapewerken maar eveneens grondwerkers de werken tijdelijk opgeschort hebben. Ook wij ondervinden hierdoor hinder en weten dus niet hoelang we nog aan de slag kunnen blijven.
In principe kunnen wij nog vrij veel werken zolang de 'social distancy' kan gerespecteerd worden. Zelf hebben we reeds in een heel vroeg stadium van de crisis beslist om niet meer in de werfkeet te eten, doch afzonderlijk buiten in een open ruimte. Ook rijdt de werfleider alleen naar de werf met de camionette en benodigde machines. De arbeiders rijden voorlopig rechtstreeks naar de werven. We kunnen dit principe voor het ogenblik vrij gemakkelijk toepassen daar we het geluk hebben dat al onze werven zich in een straal van max. 15 km van Herne bevinden. Op de werven zelf hebben we dispensers geplaatst en voldoende papieren handdoekrollen zodat elke arbeider regelmatig zijn handen kan wassen. Daar we verschillende werven hebben lopen hebben we de bezettingen per werf eveneens aangepast. We houden de bezetting per werf zo laag mogelijk. Zo zijn er op de kleinere werven slecht twee arbeiders meer aanwezig zodat de rol van 'handlanger' uitgeschakeld wordt.
Tijdelijk werkloos
Enkele werknemers zijn intussen wel tijdelijk werkloos. Voorlopig zijn het alleen deze die verplicht of op aanraden van de dokter in quarantaine zijn. Wanneer één van de gezinsleden van de arbeiders ziek is of mogelijks in contact gekomen is met een eventueel besmet familielid, dan dienen deze arbeiders tijdelijk werkloos te worden gesteld.
Voorlopig ervaren ze dit nog niet als negatief. Dit komt ook omdat we van in het begin duidelijk aangegeven/gecommuniceerd hebben dat we, indien de omstandigheden het toelaten, zo lang mogelijk aan het werk willen blijven, mits uiteraard toepassing van de voorzorgsmaatregelen.
Verschillende klanten hebben we wel reeds op de hoogte gebracht dat nieuw op te starten werven voorlopig verdaagd worden naar een latere datum. Dit is een overmachtssituatie. Ook heeft iedereen wel begrip voor deze bijzondere toestand. We worden ook wel goed bijgestaan door de Confederatie van het Bouwbedrijf van wie we dagelijks updates en info krijgen.
Werk voor morgen
Voor het ogenblik komen er nog evenveel prijsvragen binnen als in het pré-coronatijdperk en dit is misschien ook ergens logisch. Daar ook architecten en studiebureaus van thuis uit dienen te werken hebben ze uiteraard de tijd om dossiers welke nog in de pijplijn zaten versneld af te werken. Maar we vermoeden dat dit uiteraard slechts een heel tijdelijk fenomeen zal zijn.
Zoals reeds vermeld zijn het vooral de prefab-elementen in beton, de welfsels en ook enkele betoncentrales die het in eerste instantie hebben laten afweten. Dit gegeven maakt het natuurlijk moeilijk om nog een bouw op te trekken. Je kan bijvoorbeeld wel het gelijkvloers nog op hoogte brengen maar wanneer de welfsels niet meer beschikbaar zijn dien je noodgedwongen de werf te stoppen.
Stock op peil houden
We hebben er niet echt zicht op of er onder de aannemers een hamsterwoede is. We dienen onze materialen immers per mail of telefoon te bestellen en krijgen per kerende dag en uur wanneer we ons dienen aan te melden voor afhaling. Voorlopig kunnen we nog vrij makkelijk de meeste materialen bekomen, allicht ook omdat inmiddels reeds veel collega’s overgestapt zijn op volledige tijdelijke werkloosheid. Zelf hebben we onze stock wel lichtjes verhoogd voor in geval van.
Of er algemeen gesproken achterstand en schade zal zijn is nog koffiedik kijken. Onze sector is het immers wel gewend af en toe tijdelijk stil te liggen. We hebben de jongste jaren geen strenge winters meer gekend en er is dus ook vrij beperkt weerverlet geweest. Vroeger konden we ‘s winters soms gedurende 2 of 3 weken niet werken wegens sneeuw of vorst. Dus als de periode niet te lang wordt en beperkt blijft tot 3 à 4 weken, durven we te hopen dat de schade kan beperkt blijven”.
Meer info: www.lanneer.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief