BEVER/HERNE/GALMAARDEN – Ook de kaatsers voelen het kriebelen in hun handschoen
BEVER/HERNE/GALMAARDEN – Ook de kaatsers voelen het kriebelen in hun handschoen - © Deschuyffeleer
In normale tijden zouden op 1 mei de competities in het indertijd zo populair kaatsen van start gaan maar dat is thans uiteraard buiten de impact van de opgelegde anti-coronamaatregelen gerekend. Hoe vangt de kaatswereld die hindernis nu op? Bevernaar Henk Verhofstadt, de ondervoorzitter én van de Vlaamse Kaatsentiteit én van de Nationale Kaatsfederatie en tevens voorzitter van de geschillencommissie bij de Internationale Kaatsfederatie (CIJB), is één van de goed geplaatste kaatsliefhebbers om één en ander daaromtrent en over het kaatsen in het algemeen uit de doeken te doen. Het zuidwesten van onze provincie is overigens rijk aan bepalende figuren in de kaatswereld. Zo is Jean-Marie Krikilion uit Bever, naast secretaris van de Nationale Kaatsfederatie, ook bestuurslid bij de Kaatsentiteit Vlaanderen. En Thierry Dufour uit Tollembeek dan weer is, naast schatbewaarder van de kaatsentiteit Vlaanderen, ook nog sportief secretaris bij de Nationale Kaatsfederatie.
Scenario's zijn klaar
“In functie van de tijdsgebonden afbouw van de coronamaatregelen heeft de Nationale Kaatsbond, vier mogelijke scenario's uitgeschreven: één voor de periode 03 – 15 mei, één voor de periode 01 – 15 juni, één voor de periode vanaf 01 juli en één voor het geval dat er op 01 juli nog geen kaatsactiviteiten worden toegelaten.
Wat nu wel al vaststaat is dat de luttes voor de Super Cup, de Presidents Cup en de Liga Cup voor dit seizoen geannuleerd zijn. Ook wordt in Nationale 1 enkel de reguliere competitie nog afgewerkt. Er zijn dus geen play-offs en play-downs meer. Het is de laatste in het eindklassement die zakt naar Nationale 2 en het is de kampioen in die reeks die stijgt naar Nationale 1. In Nationale 2 zijn het dan weer de laatste drie in het eindklassement die zakken naar de Ligareeks. Indien de activiteiten pas mogen hernomen worden vanaf de periode 01 – 15 juni wordt de Beker van België enkel betwist tussen de 12 ploegen die uitkomen in Nationale 2. Bij hername van de activiteiten ten laatste in de periode 01 – 15 juni kunnen de toernooien nog doorgaan maar zowel de schiftingen als de finales dienen in de week gespeeld te worden. En om de spelers toe te laten zich toch nog degelijk op de eventuele competities voor te bereiden kunnen er wel een aantal oefenluttes ingepland worden maar dat aantal vermindert naarmate de periode waarin de activiteiten hernomen kunnen worden.
Drastisch maar noodgedwongen is wel dat, indien de activiteiten ten laatste niet op 01 juli kunnen hernomen worden, zowel de competities als de Beker van België als de toernooien als alle evenementen die onder de bevoegdheid vallen van de Nationale Kaatsfederatie dan in hun totaliteit worden afgelast en verschoven naar 2021 met alleszins dezelfde samenstelling van de reeksen in Nationale 1 en Nationale 2.
Interessant om weten is ook dat België dit jaar van 2 tot 8 augustus het wereldkampioenschap kaatsen zou organiseren. De openingceremonie gepland op de Grote Markt in Brussel en de competitie in Ath. Maar ook dat uitzonderlijk gebeuren is inmiddels uitgesteld en verschoven naar 2021.
Populariteit opkrikken
Het klopt inderdaad dat het kaatsen veel aan populariteit heeft ingeboet. Het is een sport die hoofdzakelijk in de zomer en in de verlofperiode wordt beoefend. De tijdsgeest is in die zin dan ook gewijzigd. Zo was het vroeger steevast de gewoonte dat rond het kermisgebeuren in een dorp ook nog een toernooi of kermisluttes werden opgezet.
Ligt de tanende populariteit aan het spelgebeuren? Zijn er teveel competities en luttes? … Er werd al vanuit verschillende hoeken geopperd om aan het spelreglement te sleutelen, maar daar ligt volgens mij het probleem niet. Het is een algemeen sociaal verschijnsel dat men steeds minder op vrijwilligers kan rekenen om alles in goede banen te leiden zoals het opleiden van de jeugd en het geven van trainingen. En ook de aanvoer vanuit de jeugd wordt steeds dunner. Vroeger was er enkel voetbal en kaatsen in de streek voor de jeugd maar nu zijn er zoveel keuzemogelijkheden dat een technisch toch wel moeilijke sport zoals het kaatsen niet meer de voorkeur wegdraagt.
Sommigen dan weer zagen in het one wall-kaatsen een opportuniteit om onze sport terug iets meer te zien bloeien. Het one wall is een attractieve sport die zeker de moeite waard is om spelers warm te maken voor het klassieke kaatsen. Maar technisch is wel het totaal verschillend.
Inmiddels hebben wij met de Kaatsentiteit Vlaanderen ook een nieuwe fris ogende, attractieve en lezersvriendelijke website weten op te bouwen. Dat was in het verleden wel anders. En nu maakt ook de Nationale Kaatsfederatie werk van een nieuwe website. Ook dat moet bijdragen om het kaatsen terug op een gedegen manier meer bekend te maken en jongeren aan te trekken.
Pajottenland
Kaatsen wordt nog altijd het meest beoefend in Wallonië en in Vlaanderen concentreert het zich rond de Denderstreek en het Pajottenland. Ook hier speelt het vooral een rol dat er mensen zijn die zich willen bekommeren om de sport en niet zozeer belang hechten aan waar ze spelen.
Waar wij de jongste jaren in onze streek toch ploegen als Kokejane en Herne de handschoenen definitief zagen opbergen is het wel zo dat wij met Galmaarden en met Bever toch nog altijd twee ploegen in de nationale reeksen zien evolueren. Ik denk dat we met Bever in Nationale 2 zeker een kandidaat hebben voor de top 4. En Galmaarden in Nationale 1 zou normaal gezien nog sterker voor de dag moeten komen dan vorig jaar toen het met veel blessures te kampen heeft gehad. Voor hen is top 6 zeker haalbaar”.
07 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
Terug