HERNE - Ook last van de buxusmot? - Maarten Mathieu van Manhove Tuinen licht toe

C21

HERNE - Ook last van de buxusmot? - Maarten Mathieu van Manhove Tuinen licht toe

20200420_074217_1
HERNE - Ook last van de buxusmot? - Maarten Mathieu van Manhove Tuinen licht toe - Foto ingezonden
 
2
HERNE - Ook last van de buxusmot? - Maarten Mathieu van Manhove Tuinen licht toe - © Deschuyffeleer
 
1
HERNE - Ook last van de buxusmot? - Maarten Mathieu van Manhove Tuinen licht toe - © Deschuyffeleer
 
20191028_135828
HERNE - Ook last van de buxusmot? - Maarten Mathieu van Manhove Tuinen licht toe - © Deschuyffeleer
 

Het is dezer dagen her en der weerom opletten geblazen voor de jaarlijkse opduikende aanval van de buxusmot in de siertuinen en in de -hagen. Een nieuwe generatie rupsen komt eraan en die heeft maar één doel: baadjes eten, blaadjes eten en nog eens blaadjes eten. Nauwgezet dagelijks controleren naar hun eventuele aanwezigheid en, in voorkomend geval, gepast reageren zijn dan ook de boodschap. Alleen zo kan voorkomen worden dat die onverbiddelijke kaalvreters ook uw buxussen het leven heel zuur maken.     

Net zoals nu het coronavirus blijkt ook de buxusmot (cydalima perspectalis) indertijd uit Azië te zijn overgekomen en meer bepaald uit China, Japan en Zuid-Korea. Vermoedelijk is die nachtvlinder nu toch al een 15-tal jaren geleden via de import van buxus uit Duitsland ook onze contreien binnengevlogen. Inmiddels voelt de buxusmot zich haast overal thuis en gelet op de gestadige aangroei neemt ze de allures aan van een echte plaag.

Manhove Tuinen dan weer is het nog vrij jong bedrijf van Maarten Mathieu en Roselien Lemaire in  de Manhove in Sint-Pieters-Kapelle. Tuindromen ontwerpen, waarmaken en onderhouden is hun passie. Oorspronkelijk hadden zowel Maarten als Roselien elders reeds een éénmanszaak. In 2009 kozen zij er evenwel voor hun beide ervaringen in de tuinsector te bundelen. Het bedrijf bestaat thans uit een team van vier medewerkers met elk zijn eigen specialisatie. Manhove Tuinen staat ter beschikking voor het op maat ontwerpen, aanleggen, beplanten en het onderhouden van tuinen van klein tot groot. Maarten is dan ook de geknipte persoon om aan te geven hoe de buxusmot voorkomen en desnoods bestreden kan worden. En ja, ook de tuinsector ondervond enigszins wel tijdelijk de impact van het coronacrisis al was het niet altijd kommer en kwel. 
Een niet welgekomen gast
“Er zijn bij ons drie ‘vluchten’. Dit zijn momenten dat de larven rupsen worden en zich tegoed doen aan de buxusblaadjes. Een eerste vlucht is nu, de tweede juni/juli en nog eentje rond einde augustus begin september. Enkel dan kan gericht behandeld worden. Tussenin kan je ze bestrijden met een feromoonval. Dat is een mottenval voorzien van een lokstofcapsule, die de mannelijke exemplaren van de mot vangt en zodoende de voortplanting beperkt. Zo wordt dan grotendeels de kans verkleind op bevruchting van de vrouwelijke motten. Je kan de rupsen slechts op twee manieren aanpakken: ze manueel wegplukken of ze bestrijden met een insecticide. De tuinaannemer kan hier zeker bij helpen. Als tuinprofessionals krijgen wij waarschuwingsmails en helpen we mee de rupsenplaag in kaart te brengen door ze te melden. Particulieren volgen best een aantal tuinaannemers op sociale media. Wij en vele van onze collega’s waarschuwen dan hun volgers als de rupsen zichtbaar zijn.
Fytolicentie
Sinds enkele jaren is er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen enerzijds de professionele en anderzijds de vrij verkoopbare bestrijdingsmiddelen. Ook deze verkoop werd fel geregulariseerd. Wij als tuinaannemer dienen te beschikken over een fytolicentie om bepaalde producten te kunnen aankopen en te mogen gebruiken. Deze licentie krijg je door gedurende vijf jaar bijscholingen en seminaries te volgen en te slagen in de daaraan gekoppelde examens. De producten die onder deze licentie vallen zijn qua werking veel efficiënter dan de kant en klare middelen toegankelijk voor particulieren. Naast het behandelen van de plaag zelf is het natuurlijk van groot belang dat de plant zelf ook gezond is. Net zoals bij mens en dier werkt ook het immuunsysteem beter als je fit en gezond bent. Gedurende het jaar voldoende meststoffen en vocht toedienen aan je planten helpt hen om zich op natuurlijke wijze te wapenen tegen plagen, schimmels en ziektes. Een goed opgeleide tuinman komt zelf altijd kijken en bepaalt welke behandeling nodig is. Zomaar in het wilde weg spuiten, dat is er door de verschillende regelgevingen niet meer bij .
Corona in de tuinsector
De eerste weken na de afkondiging van de lockdown sloten ook wij even onze deuren. Onze leveranciers en wijzelf dienden ons te organiseren of liever te reorganiseren om de inmiddels welbekende maatregelen toe te kunnen passen.
Begin april zijn we dan weer heropgestart. Gelukkig is het in een tuin vrij makkelijk om de 1,5 m tussenafstand te bewaren. Ook de levering van materialen loopt nu weer gesmeerd.
We merken wel aan de vele telefoons en mails dat zowel onze eerdere als nieuwe klanten veel meer tijd in hun tuin of woning doorbrengen. De aanvragen voor prijsoffertes lopen heel vlot binnen en zijn amper te verwerken. Om daar aan te verhelpen schakelden wij nu een jonge tuinarchitect in om al de wensen en dromen van onze klanten van een antwoord en een voorafgaand driedimensionaal-leven te voorzien”.

Manhove Tuinen is te volgen via deze Facebookpagina 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief