GOOIK - Infosessie MEGA -Mijn Eigen Goed Antwoord

C21

GOOIK - Infosessie MEGA -Mijn Eigen Goed Antwoord

Editiepajot_mega_pol_pajot_foto_deschuyffeleer__4_
MEGA-project -Bart Vertessen, Joke De Mil en Renaat van Simaey. - Foto's Deschuyffeleer.
 
Editiepajot_mega_pol_pajot_foto_deschuyffeleer__3_
Editiepajot_mega_pol_pajot_foto_deschuyffeleer__8_
Editiepajot_mega_pol_pajot_foto_deschuyffeleer__15_
Editiepajot_mega_pol_pajot_foto_deschuyffeleer__1_
 

In De Cam werd het MEGA-project, dat door de politiezone Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen) wordt aangeboden aan leerlingen van het zesde leerjaar vervolledigd met een infosessie voor de ouders. Met “MEGA.of Mijn Eigen Goed Antwoord” verwijst het project naar het stimuleren van “gezonde keuzes”, de hoofddoelstelling van het project.

Joke De Mil, MEGA-coördinatrice en intergemeentelijke alcohol- en drugpreventiewerker voor het  Pajottenland, nodigde de ouders van de kinderen van de basisscholen van Gooik, Pepingen en Lennik  dan ook uit om samen een balans op te maken van de MEGA-actie van het afgelopen schooljaar.

Het MEGA-project staat voor een preventiepakket voor leerlingen uit het zesde leerjaar of de derde graadsklas van het basisonderwijs. Het project wil de kinderen meer weerbaar maken ten aanzien van risicogedrag in het algemeen en het misbruik van genotmiddelen in het bijzonder. Enerzijds de lokale politie en anderzijds de verschillende basisscholen vinden elkaar dan ook in het project.

Vijf MEGA-agenten* verstrekken op school, samen met de eigen leerkracht, uitgebreide en aangepaste informatie omtrent de risico’s van druggebruik, het durven opkomen voor de eigen mening, het oefenen van sociale vaardigheden, het leren praten over de gevoelens en het reageren op groepsdruk. Het MEGA-programma is opgebouwd rond tien contactmomenten gespreid over het schooljaar. Elk contactmoment beklemtoont één deelaspect. Zo komen aan bod de eigen veiligheid en kennismaken met de hulpdiensten, omgaan met legale en illegale genotsmiddelen, omgaan met sociale druk, zelfbeeld en zelfeffectiviteit, assertiviteit, omgaan met stress en stresssituaties, omgaan met meningsverschillen, kritisch kijken naar mediaboodschappen, het inschatten van risicosituaties en het zoeken naar gezonde alternatieven.

De lokale politieagent, die een specifieke training volgde, komt in beeld bij de eerste, tweede en laatste sessie. De overige sessies zijn voor rekening van de klastitularis.

Dit jaar hebben in de zone Pajottenland een twintigtal scholen met in totaal een 450 leerlingen deelgenomen aan het MEGA-project. Mega mag best gezien worden als een belangrijke voorbereiding voor de grote stap naar het secundair onderwijs.

Een tweede infoavond voor de ouders van de basisscholen van Bever, Herne en Galmaarden gaat door op in het Baljuwhuis in Galmaarden op dinsdag 19 mei om 19u

Om het werkjaar af te sluiten ontmoeten de leerlingen uit de basisscholen van Bever, Galmaarden, Gooik, Lennik, Herne en Pepingen elkaar overigens in de gemeentelijke feestzaal Willem Tell in Tollembeek.op 8 mei voor hun jaarlijkse MEGA-fuif.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2009
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 09 okt 2024

archief