BEVER – De Zorgcarrousel test zijn verpleegkundigen zelf op COVID-19
De lokale instanties en de hogere overheden zitten hoe langer hoe meer met de handen in het haar met de aanpak van het coronavirus. De ziekenhuizen stromen vol en de schrik zit er bij iedereen goed in. Dat laatste is eveneens het geval bij de thuisverpleegkundigen van de Zorgcarrousel. Dagelijks hebben zij immers contacten met patiënten op de baan en met hun logees. Dit veroorzaakt dan ook stress want ook zij kunnen op elk moment besmet geraken.
Ventilatie maximaal
Verpleger Jan Van Eeckhoudt: “De Zorgcarrousel heeft gelukkig de hand kunnen leggen op een partij zelftesten die werden aangekocht in het buitenland. Dit kan omdat we als zorginstelling geregistreerd staan en ons btw-nummer die bestelling toelaat. Onze logees proberen we te beschermen door in onze lokalen de ventilatie op maximale capaciteit te laten draaien, door de contacten met de buitenwereld sterk te beperken en het gedrag van de bezoekers nauw in de gaten te houden. Wij controleren zonder aflaat dat het chirurgisch mondneusmakker goed wordt gedragen, dat de handen ontsmet worden zoals het hoort en dat de afstandsregels scrupuleus gerespecteerd worden. Ook screenen we daarenboven iedereen ook nog via temperatuurmeting en zuurstofsaturatie. We stellen vast dat onze bezoekers er die ongemakken met veel begrip bijnemen. Tot dusver mogen we stellen dat ten huize van De Zorgcarrousel iedereen het goed stelt.
Ventilatie is een systeem dat deze dagen door de hogere overheid sterk wordt aanbevolen om, samen met een gepaste luchtvochtigheid, de virusdelen te binden met de lucht en deze op een gecontroleerde manier zo snel als mogelijk uit het gebouw te verwijderen. Wanneer er geen ventilatie is blijft de lucht circuleren in huis en dit zou zeer nadelige gevolgen kunnen hebben. Zo laten thans meer en meer wetenschappelijke studies vermoeden dat het coronavirus via microscopisch kleine versies van speekseldruppeltjes via de lucht toch een belangrijke rol kunnen spelen in de overdracht van het virus.
Thuisverpleging meer risicovol
Bij de thuisverpleging liggen de zaken wel anders. Daar komen meerdere contacten voor met familie, vrienden en personen die we zelf niet zien als we ter plaatse zijn voor de verzorging. We stellen ook vast dat meer en meer mensen zelf besmet zijn of dat personen in de onmiddellijke buurt dat zijn. We blijven ons uiteraard wapenen met de gepaste maatregelen, handschoenen, hoogwaardig mondmasker (FFP2) en zo nodig een overschort.
Als thuisverpleegkundige is de schrik om besmet te geraken en bijgevolg ook het virus over te dragen op de mensen die we verondersteld zijn te verzorgen alom aanwezig. Dit leidt tot nervositeit en geeft veel stress.
Eerste zelftesten geruststellend
Gisteren zijn dan de zelftesten aangekomen. Onmiddellijk hebben mijn partner Rudi en ikzelf de test gedaan. Beiden bleken we negatief. In de toekomst zijn we van plan om de test één of twee keer per week te doen. Als gekwalificeerde verpleegkundigen kunnen we dit vanzelfsprekend zelf bij elkaar uitvoeren.
We hebben eveneens besloten ons personeel op vrijwillige basis wekelijks te testen. Niet als vrijgeleide om alle maatregelen te negeren maar om innerlijke rust te vinden en professioneel aan de slag te kunnen blijven. We beseffen goed dat het geen wondermiddel is maar alle maatregelen bij elkaar zullen hopelijk volstaan om de verschrikkelijke ziekte met mogelijks een dodelijke afloop van ons af te houden.
Wijzelf als zaakvoerders hebben deze nacht alleszins zeer goed geslapen alsof er een betonblok van onze schouders was gevallen”.
De kostprijs van de zelftest ligt om en bij de 20 à 25€. Voor het personeel neemt de Zorgcarrousel alle kosten op zich.