HERNE – Eéntalige Franstalige folder voor braderij van EDINGEN wordt niet gesmaakt

C21

HERNE – Eéntalige Franstalige folder voor braderij van EDINGEN wordt niet gesmaakt

Braderie_braderij
HERNE – Eéntalige Franstalige folder voor braderij van EDINGEN wordt niet gesmaakt - © Deschuyffeleer
 

In een open brief aan het bestuur van de Association des Commerçants et Artisans d’Enghien zet ere-burger, dichter en schrijver Maurits van Liedekerke zich af tegen de ééntalige Franstalige brochure voor de braderij die de vereniging ook in de brievenbussen van Herne liet verspreiden. Het is overigens de eerste keer dat dit gebeurt. Traditiegetrouw zijn nog vele inwoners van Herne, net zoals trouwens ook die van zijn buurgemeenten in de zuid-westelijke uithoek van Vlaams-Brabant, afgestemd op het winkelen in het naburige Edingen.

Met zijn open brief wil Maurits van Liedekerke de tolk zijn van vele Hernenaren die bijzonder verontwaardigd zijn over het voorval. “Nochtans begrijpen en spreken de meeste leden van de handelaarsvereniging Nederlands. Het verbaast ons dan ook dat de brochure thans, op de titel en de datum na, uitsluitend in het Frans is opgesteld en zo ook in Herne is verspreid”, zegt de auteur van de open brief.
 
“Wij zijn zeker geen taalfanatici”, vervolgt de Hernse ere-burger. “Wie in een taalgrensdorp woont, houdt sowieso rekening met de bijzondere ligging van zijn/haar gemeente. Nooit hebben wij ons publiekelijk afgezet tegen de taalgebruiken in Edingen en dit om meerdere redenen. Op de eerste plaats omdat wij weten dat de Nederlandssprekende inwoners van Edingen daar geen baat bij hebben. Ten tweede omdat het niet nodig is het leven in de stad te verstoren. Wat wij wél willen beklemtonen is dat in een stad met faciliteiten voor Nederlandstaligen de taalwetten gerespecteerd moeten worden en dat een organisatie die ‘en partinariat avec la ville d’Enghien’ werkt, in naburige gemeenten met een ander taalregime geen anderstalige reclame moet voeren. Dit heeft te maken met taalhoffelijkheid”.
 
“Wat wij met onze open brief willen bereiken is duidelijk” besluit Maurits van Liedekerke. “Provocaties als de jongste uitnodiging van de handelaarsvereniging blijven best achterwege. Dit komt het zakendoen in Edingen geenszins ten goede”. Hij roept de vereniging en haar leden dan ook op “zich proberen te verzoenen met het taalregime van hun stad en dat van aanpalende gemeenten waar de taal het Nederlands is te respecteren”.
De braderij van Edingen heeft plaats op zondag 29 juni.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jun 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief