REGIO - 10 WOI-projecten in Pajottenland & Zennevallei ontvangen een impulsbedrag
Dit jaar herdenkt Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei de Eerste Wereldoorlog. Dit doet zij via een impulsbedrag voor projecten rond erfgoed en WOI. Reeds 10 boeiende initiatieven konden op die manier op een financiële steun tot 1000 euro rekenen. Aanvragen kunnen nog steeds ingediend worden.
WOI leeft in Pajottenland Zennevallei. Hoewel er in de regio geen veldslagen waren, had de oorlog een grote invloed op het dagelijkse leven. De erfgoedcel bewijst dit o.a. met een reizende tentoonstelling en een educatieve website. Daarnaast kregen reeds tal van lokale projecten bericht dat zij een impulsbedrag ontvangen.
De goedgekeurde projecten herdenken de Eerste Wereldoorlog op allerhande manieren en schenken aandacht aan de verschillende aspecten van WOI. Enkele projecten gingen reeds van start, andere zijn in volle voorbereiding.
In Roosdaal was er op 25 maart de voorstelling De Kleine Man in de Groote Oorlog, met getuigenissen, gedichten, verhalen, beelden en liederen over het leven van gewone mensen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Diezelfde dag ging de lezing en expo Kleine dorpen in de Groote Oorlog door, waarbij er op zoek werd gegaan naar sporen van WOI in Alsemberg en Sint-Genesius-Rode. Verder is er de verhalende visuele attractie in vier fasen rond de Sint-Niklaaskerk en het ’14-’18 monument in Liedekerke.
In oktober verschijnen er twee nieuwe publicaties. Het Liedekerks Heemkundig Genootschap vertelt met de uitgave Soldaat Maurits De Vos het persoonlijke verhaal van deze karabinier-wielrenner tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast is er een nieuwe uitgave door de Heemkundige Kring van Gooik, door tal van auteurs en over de verschillende deelgemeenten: Gooikse jongens in de Groote Oorlog.
Naast een reeks evenementen en publicaties, is er ook een ruim aanbod aan tentoonstellingen. Vaak zijn deze gekoppeld aan andere initiatieven en wordt de oorlog op een unieke manier in beeld gebracht. Zo komen in de tentoonstelling Eizeringen 1914-1918 gesneuvelden, voedselcomités en straffe oorlogsverhalen aan bod in het stemmig decor van een café.
We werpen eveneens een blik op enkele activiteiten in de toekomst. Zo zijn er de tentoonstellingen Bodegem, een klein dorp in de Grooten Oorlog en Droogenbosch in de Groote Oorlog, beiden te bezoeken in november. In Dilbeek worden momenteel interviews afgenomen met inwoners over de Eerste Wereldoorlog. Deze persoonlijke invalshoeken zijn te ontdekken via in een expo in 2018. Ook in Bever wordt er, via een herdenkingsstoet en de opwaardering van de graven van oudstrijders, aandacht besteed aan WOI. Dankzij een veelzijdigheid aan vertellingen, en sketches, met tal van figuranten, zal de stoet de sfeer van de oorlog weergeven.
Dit impulsbedrag kan tot 1000 euro bedragen. Het bedrag wordt na afloop van het project uitbetaald. Aanvragen kan eenvoudig via een beknopt formulier op de website en is mogelijk voor de periode 2014-2018, zonder vaste indiendata. Meer informatie over deze activiteiten en het impulsbedrag zijn terug te vinden op www.pajotzenne14-18.be