Infomarkt over waterpreventieve maatregelen in BEERSEL op 26/4
Op donderdag 26 april organiseert de provincie Vlaams-Brabant, samen met de gemeente Beersel en de Vlaamse Milieumaatschappij, een infomarkt over waterpreventieve maatregelen.
Vlaams-Brabanders, die in overstromingsgevoelige zones wonen, kunnen provinciale subsidies krijgen om hun woning te beschermen tegen wateroverlast. Intussen heeft ook gemeente Beersel een subsidiereglement voor waterpreventieve maatregelen, zodat inwoners van Beersel nu tot 90% subsidie kunnen ontvangen voor de uitvoering van waterpreventieve maatregelen. Provincie is streekmotor in strijd tegen wateroverlast De provincie Vlaams-Brabant is de streekmotor achter de inspanningen die gebeuren om overstromingen en wateroverlast aan te pakken en zal ook in de toekomst blijven investeren in grootschalige werken zoals de aanleg van gecontroleerde overstromingsgebieden. ‘Daarom willen we mensen die op kwetsbare plaatsen wonen, stimuleren om individuele maatregelen te nemen tegen wateroverlast. Dankzij een nieuw subsidiereglement krijgen ze een duwtje in de rug. Zo kunnen we samen schade zo veel mogelijk vermijden in de toekomst’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen. Het provinciaal subsidiereglement ‘waterpreventieve maatregelen’, dat de provincieraad op 5 december 2017 goedkeurde, biedt eigenaars die hun gebouw waterproof maken tot 75% subsidie, met een maximum van 7.500 euro voor een woning of een gebouw dat gebruikt wordt voor beroepsdoeleinden en tot 10.000 euro voor een gebouw in collectief gebruik. Voorbeelden van werken zijn de plaatsing van waterdichte schotten aan deuren en ramen, opmetselen van ventilatieopeningen, het afkoppelen van hemelwaterafvoer en riolering en het voorkomen van terugstroom van afvalwater vanuit de riolering dankzij terugslagkleppen. ‘Om goede resultaten te boeken, is een geïntegreerde aanpak inclusief studiewerk op perceelniveau noodzakelijk. Zulk maatwerk is erg arbeidsintensief. Daarom is het in eerste instantie niet haalbaar om meteen in de hele provincie aan de slag te gaan en werken we met prioritaire projectgebieden. We hebben nu een eerste reeks gebieden afgebakend. Het gaat om de gemeenten Beersel, Sint-Pieters-Leeuw en Sint-Genesius-Rode’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. ‘Om de mensen zo goed mogelijk te begeleiden, werken we nauw samen met de gemeenten om de maatregelen te realiseren en zien we toe op de correcte uitvoering van de werken. Op die manier willen we snel tot goede resultaten komen zodat de mensen gespaard blijven van waterschade bij toekomstige wateroverlast’
Inwoners uit Beersel, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw kunnen als eersten beroep doen op deze subsidies.
De provincie Vlaams-Brabant organiseert, samen met gemeente Beersel en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), op donderdag 26 april een infomarkt waarop inwoners van Beersel te weten komen hoe ze te werk moeten gaan om de waterpreventieve maatregelen te realiseren.
Deze infomarkt start om 19 uur en vindt plaats in de Lambiek, Gemeenveldstraat 1 in Alsemberg.
Ook maakte de Vlaamse Milieumaatschappij voor een aantal door wateroverlast getroffen gebouwen een studie op, die aangeeft welk maatregelenpakket efficiënt is om toekomstige problemen te vermijden.
Maar wateroverlast kan niet alleen met zulke collectieve maatregelen bestreden worden. Want bij extreme weersfenomenen zal het nooit mogelijk zijn alle wateroverlast te vermijden. Er moet dus ook ingezet worden op het zoveel mogelijk vermijden en beperken van wateroverlast en -schade.