SINT-GENESIUS-RODE Regering pakt de Bierenberg aan

C21

SINT-GENESIUS-RODE Regering pakt de Bierenberg aan

Aantekening_2019-10-09_193008
Leegstaande gebouwen Moleculaire Biologie VUB-ULB in de Paardenstraat - Bierenberg Rode
 

De Bierenberg in de wijk De Hoek van Sint-Genesius-Rode staat letterlijk in het jongste Vlaams Regeerakkoord. De Vlaamse regering gaat op zoek naar een definitieve oplossing voor de leegstaande universiteitsgebouwen en de omliggende natuur.  Dat is in ieder geval goed nieuws voor omwonenden en voor de fauna en flora die deze meer dan 7hectaren grote  site rijk is.

Ze kan trouwens een  mooie schakel  worden in de verbinding van de Brabantse bossen die in een (nationaal) landschapspark  zullen worden opgenomen: van Hallerbos tot Heverleebos over het Zoniënwoud heen.

Tussen de Paardenstraat en de vijvers van Lansrode bevindt zich het voormalige Instituut voor Moleculaire Biologie (IMOL) van de Vrije Universiteit Brussel (Paardenstraat nummer 67, vandaag leegstaand), in 1970 gebouwd door het Brusselse architectenbureau CERAU. Tussen de Paardenstraat en de spoorlijn bevindt zich een naoorlogse sociale woonwijk door de Gewestelijke Maatschappij van Halle voor de Huisvesting opgericht in verschillende fasen.

Het was al jaren een stille wens van de meerderheid in Rode om de terreinen van de leegstaande VUB-ULB campus te verkavelen. De campus was tot 2003 in gebruik voor de departementen Biotechnologie en Chemie van de VUB maar vandaag is de site na zestien jaar leegstand helemaal verloederd. Twee jaar geleden wilde het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode het gewestplan aanpassen zodat een woonproject mogelijk werd maar de Vlaamse overheid weigerde dat.

De Vlaamse overheid was het daar in 2017 niet mee eens. Ze heeft een negatief advies gegeven over een nieuwe bestemming via een gewestplanherziening voor het campusgebied Bierenberg - Paardenstraat.

"Dit gebied komt niet in aanmerking voor stedelijke ontwikkeling, maar wel voor het versterken van de functionele samenhang met de open ruimte en de landschappelijke structuur", zo luidt het. Concreet betekent dit dat de Vlaamse overheid er de voorkeur aan geeft om de band met de landschappelijk waardevolle omgeving te bewaren. Deze campus sluit aan bij het Visserspad, het Heuken en verder met het Steentijdpad dat reikt tot aan het Zoniënwoud op de Grote Hut. In feite is dit gebied een onderdeel van een groene zone die kan lopen van het gemeentehuis van Sint-Genesius-Rode tot aan Zoniënbos.

"Het volstaat om een paar ontbrekende groene landschapselementen toe te voegen om deze uitzonderlijke verbinding te herwaarderen", zo meent  Streekvereniging Zenne en Zoniën. Deze organisatie zet zich  al decennia in voor een betere ruimtelijke ordening en tegen de complete verstedelijking in en van de Zennevallei.

Intussen loopt er wel een onteigeningsprocedure voor een deel van het 7,6 hectare grote terrein. De vijver op het domein wordt namelijk opgenomen in het landinrichtingsproject voor de Molenbeekvallei. In totaal zal zo al meer dan twee hectare van het domein definitief natuurgebied worden.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 okt 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 12 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 10 okt 2024

archief