REGIO - Hinder op komst voor tram 51 door heraanleg steenweg

C21

REGIO - Hinder op komst voor tram 51 door heraanleg steenweg

Alsstwg
Foto Simulatie nieuwe toestand Alsembergsesteenweg aan de Globe, Brussel Mobiliteit©
 

 

Een stuk van anderhalve kilometer lang, tussen Coghen en Globe, van de Alsembergsesteenweg in Ukkel wordt volledig heraangelegd.. Dat moet het comfort en de veiligheid van voetgangers vergroten. Er komen comfortabele tramhaltes voor lijn 51, en meer bomen. En er  verdwijnen 157 parkeerplaatsen. De heraanleg zal waarschijnlijk ook hinder veroorzaken voor tramreizigers uit de zuidelijke Zennevallei (Drogenbos, Ruisbroek, Linkebeek, Beersel, Alsemberg, Lot, Rode....) die lijn 51 gebruiken  om naar Brussel te sporen. Ook automobilisten moeten  rekening houden met wisselende verkeersstromen en sluikverkeer  in woonstraten. 

De Alsembergsesteenweg is een typisch voorbeeld van een Belgische steenweg: oud, lang en smal. Trams en auto's delen de ruimte met elkaar, voor voetgangers of fietsers is weinig plaats. De weg is versleten, en dat maakt de lokale handelskern onaantrekkelijk. De geplande vernieuwing van de tramsporen, nutsleidingen en riolering is een goede gelegenheid om ook de steenweg zelf te moderniseren.

.Het stuk aan de tramhalte Globe wordt zonder niveauverschillen heraangelegd met natuursteen. Dat moet de handelskern aantrekkelijker maken.

De stoepen en oversteekplaatsen worden comfortabeler en veiliger. Dat is nodig, want de weg voldoet niet aan de Brusselse infrastructuurnormen. Na de heraanleg komen er aan alle oversteekplaatsen en kruispunten 'oren'. Dat betekent dat de stoep daar breder wordt om de oversteekafstand te verkorten en de voetgangers zichtbaarder te maken.

Op bijna alle kruispunten komen ook doorlopende stoepen waar het asfalt van de rijweg stopt en overgaat in een verhoogde stoep. Voetgangers hebben voorrang en auto's zijn te gast.

Door de beperkte breedte van de Alsembergsesteenweg gaat de extra ruimte voor voetgangers ten koste van het aantal parkeerplaatsen. De plannen voorzien 41 procent minder parking langs de straat dan vandaag. Er verdwijnen 157 plaatsen, al blijft er op de meeste plekken aan beide kanten van de weg een parkeerstrook, onderbroken door bomen.

De heraanleg begint na de vernieuwing van de nutsvoorzieningen en de tramsporen. Wanneer dat zal zijn ligt nog niet vast. Vast staat dat het verkeer op tramlijn 51 een tijd onderbroken zal worden. Brussel Mobiliteit heeft voorlopig nog geen vergunning voor de wegwerkzaamheden, maar het openbaar onderzoek is al afgerond. De planning is volgend jaar, maar de precieze timing hangt af van andere partijen, zoals de MIVB en Aquafin. Het budget voor de heraanleg komt op ongeveer zes miljoen euro uit.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 dec 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief