REGIO - Oude gebouwen verliezen Erfgoedwaarde

C21

REGIO - Oude gebouwen verliezen Erfgoedwaarde

Dworp_haakstraat_4_medium
© Agentschap Onroerend Erfgoed, Kris Vande Vorst 28/02/2007 Was erfgoed sinds 2009 Haakstraat 4 Dworp -
 

Het agentschap Onroerend Erfgoed  werkt aan de opmaak van de inventaris van het bouwkundig erfgoed  in de provincie Vlaams-Brabant. Ruim 7.000 gebouwen en constructies verspreid over alle steden en gemeenten in de provincie staan op de lijst van het openbaar onderzoek om erkend te worden als bouwkundig erfgoed.

 Alleen het bouwkundig erfgoed dat voldoende goed bewaard is gebleven, krijgt een plek in de inventaris. Hierdoor zijn er 267 panden en relicten uit de inventaris weggevallen omdat ze geen erfgoedwaarde meer hebben, niet langer voldoende goed bewaard zijn door sloop of zware verbouwingen of omdat ze niet langer beantwoorden aan de beschrijving van het bouwkundig erfgoed.

 Belangrijke getuigen van het verleden

 Ook de Zennevallei is op die manier wat bouwkundig erfgoed kwijtgeraakt . Zo is in Dworp een van de twee schuren op de hoek van de Haakstraat en de Vroenenbosstraat van de lijst gehaald. Een van twee, beide opgetrokken aan het einde van de negentiende eeuw, onderging een (geslaagde) renovatie. In Lot verloor een hoeve langs de Albert Denysstraat haar erfgoedwaarde.

 In buurgemeente Linkebeek wordt een voormalige café langs het Gemeenteplein niet langer beschouwd als bouwkundig erfgoed. In het witte pand was vroeger café Au Mont Saint-Gothard en later café-restaurant Wiel's Wielemans gevestigd. Het gebouw huisvest nu een immobiliënkantoor en een broodjeszaak. In de bestaande inventaris werd al geen erfgoedwaarde meer toebedeeld aan het pand, al werd het belang van het gebouw wel onderstreept.

 “Het gebouw is het enige overblijfsel van de oude bebouwing op het dorpsplein en bijgevolg belangrijk als getuige van de vroegere schaal”, zo wordt het gebouw omschreven in de huidige inventaris.

 Door de schrapping blijven er langs het Gemeenteplein nog maar twee gebouwen met erfgoedwaarde over. Zo is er nog altijd plaats in de inventaris voor het gemeentehuis en voor de voormalige zagerij waar nu restaurant Noï in gevestigd is.

 Sint-Genesius-Rode moet het dan weer met één hoeve minder stellen in haar lange lijst met erfgoedobjecten. De L-vormige hoeve langs Hof-ten-Berg, onderverdeeld in verschillende woningen, is door grondige verbouwingen niet erfgoedwaardig meer bevonden. De beschermde 'Hoeve Hof-ten-Berg' op de Gehuchtstraat,  die  nu een  woonfunctie heeft en ook grondig verbouwd is, blijft wel in de lijst.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 apr 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief