REGIO - Provincie Vlaams-Brabant zorgt voor de INL-ploegen
De provincie Vlaams-Brabant trekt 2.130.000 euro uit voor de organisatie van Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen voor de volgende zes jaar. IGO en Pro Natura krijgen elk de helft van dat bedrag voor de uitvoering in respectievelijk het arrondissement Leuven en Halle-Vilvoorde. De Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen (INL-ploegen) staan in voor het beheer van kleine landschapselementen, zoals hagen, houtkanten, poelen, bermen en hooilandjes en voor landschap- en natuurontwikkeling, zoals herbebossingsprojecten, inrichting van natuurgebieden en soortenbescherming. “Zo dragen ze bij tot het behoud en de verbetering van de biodiversiteit. Want natuur kansen geven betekent ook inzetten op natuurinrichting en een doordacht beheer”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor milieu. “Maar liefst 48 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten zullen een beroep doen op deze INL-ploegen”.
In Halle-Vilvoorde nemen 27 gemeenten deel aan deze samenwerking en zijn er 7 ploegen actief. Dat zijn Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst. Dat is goed voor 90.770 uren natuurwerk, waardoor meer dan 62 mensen tewerkgesteld kunnen worden in 2020.
De INL-ploegen bestaan uit voorheen langdurig werkzoekenden alsook stagiairs, alternatief gestraften of vluchtelingen die nu zinvolle arbeid kunnen verrichten en mee helpen om onze natuur te beheren en te versterken.
“Met dit initiatief zorgen we niet enkel voor onze natuur, maar ook voor bijkomende sociale tewerkstelling in de natuursector. De INL-ploegen vormen een win-win voor de natuur en de sociale economie”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.