Zomerscholen enkel in het Nederlands in RODE
Minister van Onderwijs en Vlaamse Rand Ben Weyts wil dat de gemeente Sint-Genesius-Rode zomerscholen enkel organiseert in het Nederlands. Er zijn Franstalige basisscholen in de faciliteitengemeente en het gemeentebestuur wou ook Franstalige zomerscholen op haar grondgebied. Weyts heeft nu laten weten dat zomerscholen alleen in het Nederlands kunnen. De Franstalige basisscholen in de Vlaamse Rand hebben zich in het verleden geëngageerd om voldoende in te zetten op het Nederlands en zomerscholen kunnen hier een onderdeel van zijn. “Nederlands is cruciaal voor alle inwoners van de Vlaamse Rand om volwaardig deel te kunnen nemen aan onze samenleving”, zegt Weyts. “De Franstalige scholen in de faciliteitengemeenten moeten dus niet minder, maar méér inzetten op het Nederlands”.
De taalwetgeving staat toe dat er in faciliteitengemeenten in Vlaanderen onder strikte voorwaarden kleuter- en lager onderwijs georganiseerd wordt in het Frans. Zo zijn er bijvoorbeeld in Sint-Genesius-Rode Franstalige basisscholen. Het gemeentebestuur informeerde bij de Vlaamse Overheid of er ook zomerscholen in het Frans kunnen doorgaan. In een zomerschool genieten kinderen gedurende minstens 10 dagen in juli of augustus van sport en spel, maar ze worden ook inhoudelijk bijgespijkerd voor Nederlands en Wiskunde zodat ze in september niet met een achterstand starten aan het schooljaar. De zomerscholen zijn ontstaan in de nasleep van de coronacrisis en onder impuls van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts zijn ze nu structureel verankerd in het onderwijsaanbod. De Vlaamse Overheid voorziet elke zomer financiële steun voor onder meer werkingskosten en een vergoeding voor de lesgevers.
Weyts verbiedt de gemeente Sint-Genesius-Rode nu om zomerscholen te organiseren in een andere taal dan het Nederlands. De uitzondering voor faciliteitengemeenten voorzien in de taalwetgeving van 1963 slaat duidelijk op het reguliere basisonderwijs en niet op een initiatief zoals de zomerscholen. “De faciliteiten zouden eigenlijk moeten uitdoven: we gaan ze dus zeker niet uitbreiden”, zegt Weyts. “De zomerscholen passen bovendien ook in ons streven om sterker in te zetten op de essentie: Nederlands en Wiskunde. Steun aan Franstalige initiatieven druist dan ook lijnrecht in tegen een van de basisgedachten achter de zomerscholen”.
Franstalige basisscholen in Vlaamse faciliteitengemeenten zijn sowieso verplicht om een aantal uur per week Nederlands te geven. De Fr zaanstalige scholen in de Vlaamse Rand hebben zich in 2020 nog eens expliciet geëngageerd om inspanningen te doen zodat hun leerlingen een voldoende hoog niveau Nederlands halen. Zomerscholen kunnen daar goed bij helpen.
“De Vlaamse Rand is een internationale regio met veel thuistalen, maar 1 verbindende voertaal: het Nederlands”, zegt Weyts. “We bieden graag financiële steun aan voor zomerscholen die in de faciliteitengemeenten inzetten op Nederlands. Maar vanuit Vlaanderen gaan we niet meewerken aan zomerscholen die zorgen voor minder Nederlands, in plaats van méér Nederlands”.
Zoeken
Meer Nieuws
Hugo Devillé | 12 aug 2024
Hugo Devillé | 08 aug 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures