NINOVE herdenkt de Groote Oorlog

C21

NINOVE herdenkt de Groote Oorlog

Ninove_20logo

Met Wapenstilstand op 11 november bereikt de herdenking van de Groote Oorlog ook in onze stad een hoogtepunt. Er wordt een vredespark met keramieken klaprozen aangelegd, ingehuldigd met een fakkeltocht op maandag 10 november. Daarnaast is er de traditionele bloemenhulde in elke deelgemeente en presenteert het stadsbestuur een reeks culturele herdenkingsactiviteiten in het cultuurcentrum De Plomblom. De bevolking wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de herdenkingsactiviteiten en op die manier de boodschap ‘Nooit meer oorlog’ uit te dragen.

 
Vrijdag 7 november - Bloemenhulde aan de vredesmonumenten
In elke deelgemeenten wordt hulde gebracht aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog en aan de overleden oudstrijders.
> Uurregeling: Ninove (ereperk op de stedelijke begraafplaats Denderhoutembaan; 12.40 uur), Okegem (kerk; 13.00 uur), Meerbeke (kerk; 13.15 uur), Denderwindeke (kerk; 13.30 uur), Appelterre-Eichem (kerk; 13.50 uur), Voorde (kerk; 14.00 uur), Aspelare (kerk; 14.15 uur), Nederhasselt (kerk; 14.25 uur), Outer (kerk; 14.35 uur), Pollare (kerk; 14.50 uur); Lieferinge (kerk; 15.10 uur), Neigem (kerk; 15.20 uur).
> Een bus wordt ingelegd. De bus vertrekt om 12.15 uur aan het stadhuis van Ninove.
 
Vanaf vrijdag 7 november - Ninoofse Oorlogsgazet
Op 7 november verschijnt de eerste Ninoofse Oorlogsgazet. De krant brengt de eerste oorlogsmaanden in onze stad tot leven met tientallen verhalen die een groep vrijwilligers uit de archieven heeft opgediept. De ‘Slag van Den Ezel’, de bijna-ramp op de Burchtdam, de vlucht van zotte maandag, de vermiste hoenders van Nederhasselt, de eerste gesneuvelde Ninovieter, het dagboek van brouwersdochter Jeanne De Mont, het graf van August Geerts uit Appelterre-Eichem, de brand aan de ‘Vuile Voorschoot’ in Voorde, de Ninoofse dumdumkogels: je leest het allemaal in de Ninoofse Oorlogsgazet, een uitgave van de Erfgoedraad. De Ninoofse Oorlogsgazet is te koop op alle evenementen ter herdenking van de Groote Oorlog. Vanaf 12 november is ze ook te koop in het stadhuis, in het oud stadhuis en in de bibliotheek. De Ninoofse oorlogsgazet kost 1 euro.
Intussen blijft ook onze blog http://ninove14-18.weebly.com de Groote Oorlog op de voet volgen.
 
Maandag 10 november : Fakkeltocht ‘Nooit meer oorlog’
Een vijftigtal Ninovieters, verenigingen en scholen kochten de voorbije weken een keramieken klaproos ten voordele van de vzw ‘Klaprozen voor vrede’. Op drie locaties wordt met de rozen een veld aangelegd: een klein veld van tien rozen aan het vredesmonument op het Kerkplein en aan de Sint-Theresiakerk, een perk van tachtig rozen aan het stadhuis (Centrumlaan). Op 10 november wordt het klaprozenveld ingehuldigd met een fakkeltocht.
> vanaf 19.00 uur: bijeenkomst aan de Sint-Theresiakerk; fakkels te koop aan € 3
> 20.00 uur: start fakkeltocht: van de Sint-Theresiakerk via het Kerkplein (pauze) naar de binnenkoer van het stadhuis
 
Dinsdag 11 november – Wapenstilstand
> 9.30 uur: eucharistieviering in de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk ter nagedachtenis van de gesneuvelden en overleden oudstrijders, opgeëisten, weggevoerden, weerstanders, politieke gevangenen en werkweigeraars der beide wereldoorlogen
> 10.15 uur: bloemenhulde aan het monument op het Kerkplein
 
Woensdag 12 november - Met onze jongens aan den IJzer
Het IJzerbedevaartcomité maakte in 1928 een lange documentaire over de Eerste Wereldoorlog, ‘Met onze jongens aan den IJzer’. De Ninoofse historicus Roel Vande Winkel werkte in 2008 mee aan een kritische dvd-editie van de film en zorgt voor een inleiding bij de vertoning van ‘Met onze jongens aan de IJzer’, die veel authentiek beeldmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog bevat.
> woensdag 12 november om 20 uur in CC De Plomblom; 6 €
 
Zaterdag 15 november - Achter de scherven van de Groote Oorlog
Heel wat herdenkingsactiviteiten belichten de gruwel (de ‘scherven’) aan het front. Maar achter de ‘schermen’ was er ook tijd om te ontsnappen aan de miserie. Het Fenikskoor Ninove-Meerbeke (olv Andries De Winter) en het koor Meergalm Overmere-Berlare (olv Annemie Vinck) maken een programma met ‘vrolijke’ muziek, gecomponeerd aan het front ter verstrooiing van de soldaten. Het ensemble Die Verdammte Spielerei geeft een lichtvoetige toets aan het programma. De afdeling Woord van de Academie voor Muziek, Woord en Dans (olv Stef Danhieux) grasduint in literatuur over de Eerste Wereldoorlog en geeft op die manier ook ‘de gewone man’ een stem.
> zaterdag 15 november om 20 uur in CC De Plomblom; € 12 (€ 6 voor -26; € 1,5 kansenpas)
 
Vrijdag 5 december - Groote Literatuur
Een literair-muzikaal programma met Stefan Hertmans (‘Oorlog en terpentijn’), Annelies Beck (‘Over het Kanaal’), Annelies Verbeke (‘Onvoltooid landschap’) en Willie Verhegghe (‘Ode aan Owen’). Veerle Vanden Bosch (Standaard der Letteren) modereert. Het Anemos Saxofoonkwartet speelt muziek uit zijn programma ‘In de gloed van De Groote Oorlog’.
> vrijdag 5 december om 20 uur in CC De Plomblom; € 10
 
3 november–6 december - Befehl ist Befehl
Vier jaar lang beperkte de Duitse bezetter met een onophoudelijke stroom aanplakbrieven met verordeningen, verboden, boetes en mededelingen het doen en laten van de bevolking. De Erfgoedcel van Aalst maakte een tentoonstelling met een selectie van de meer dan vierhonderd verordeningen van de Kommandantur van Aalst. De tentoonstelling reist langs de zes bij BibART aangesloten bibliotheken en staat vanaf 3 november in de bibliotheek van Ninove.
> van 3 november tot 6 december in de bibliotheek van Ninove tijdens de openingsuren van de bib
 
Herinneren, eren, participeren
Het lijstje van muziek- en theatervoorstellingen die over de Groote Oorlog worden gemaakt, is schier eindeloos. Met alle publicaties over de gebeurtenissen van honderd jaar geleden vul je welhaast een kilometer archiefdozen. “Misschien is de Eerste Wereldoorlog wel doodherdacht”, concludeerde auteur David Van Reybrouck onlangs. “Herdenken is een hobby geworden.”
Toch biedt ook Ninove een bont en boeiend herdenkingsprogramma aan, met als rode draad de blog ‘Ninove en de Groote Oorlog’, http://ninove14-18.weebly.com. We willen weten én verder   vertellen wat er honderd jaar geleden in Ninove is gebeurd, of onze streek met de oorlog geconfronteerd werd, hoe de Ninovieters de oorlogsjaren ervaren hebben. We brengen hulde aan de oudstrijders van toen, in het bijzonder aan zij die sneuvelden “op het veld van eer”. We proberen op verschillende momenten inwoners, scholen en verenigingen te betrekken bij de vele activiteiten. Herinneren, eren, participeren: deze drie pijlers stutten onze initiatieven rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 nov 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 29 jan 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief