NINOVE - Uniek project in de regio: leerlingbemiddeling bij Heilige Harten Secundair
Heilige Harten Secundair trekt voluit de kaart van peer mediation of leerlingbemiddeling, een methode waarbij jongeren na een grondige opleiding als bemiddelaar tussenbeide komen bij conflicten tussen leeftijdgenoten. Een project in deze vorm is uniek in de regio Ninove. Vandaag kregen de leerlingen hun diploma.
Op elke school komen wel conflicten voor. Mensen verschillen zoveel van elkaar dat samen leren, werken en leven zonder conflicten bijna ondenkbaar is. Conflicten horen erbij, ook op school. De vraag is hoe je als school hiermee omgaat zodat leerlingen met een goed gevoel naar school blijven komen.
Karin Couck, directeur: “Op Heilige Harten Secundair vinden we het welbevinden van onze leerlingen op school zeer belangrijk. We stellen de leerlingen centraal en willen hen ook heel wat verantwoordelijkheid geven op school. Jongeren vaardiger maken in het omgaan met conflicten komt de schoolsfeer ten goede en versterkt het eigenwaardegevoel van de leerlingen. Daarom zijn we met dit project gestart. Leerlingen uit het vierde jaar kregen de gelegenheid om op vrijwillige basis een opleiding te volgen. Zo oefenden ze heel wat technieken in om op een gepaste manier te bemiddelen. Op deze manier zijn ze grondig voorbereid om hun leeftijdgenoten bij te staan zodat conflicten in een vroeg stadium ontmijnd kunnen worden. Dit komt het welbevinden van iedereen ten goede, zowel van leerlingen als van leerkrachten.”
Kristina De Cooman, zorgbegeleider en Els Faict, leerkracht en drijvende kracht achter het project: “Hoe banaal het ook klinkt, praten werkt echt om conflicten op te lossen. Je kan niet vroeg genoeg beginnen om mensen hiervan te overtuigen en hen de juiste vaardigheden aan te leren. Heilige Harten Secundair heeft al een lange traditie op het vlak van leerlingenbegeleiding. We hebben een sterk team van leerkrachten-leerlingbegeleiders die onze leerlingen bijstaan. We streven naar een open en respectvolle dialoog en moedigen sociaal engagement bij onze leerlingen aan. Door dit project doen ook de leerlingen heel wat kennis en vaardigheden op die bijdragen tot positieve leer- en leefattitudes. Als school zijn wij trots op hen dat ze zich vrijwillig engageren.”