GERAARDSBERGEN - Krakelingenfeest brengt ons 100 jaar terug in de tijd

C21

GERAARDSBERGEN - Krakelingenfeest brengt ons 100 jaar terug in de tijd

Foto
 

Op 23 februari viert Geraardsbergen traditioneel zijn dubbelfeest Krakelingen en Tonnekensbrand. Op dit eeuwenoude feest dat het einde van de winter inluidt, komen duizenden bezoekers van heinde en verre af. Ook dit jaar weer werd door het Krakelingencomité in samenwerking met de stad voor een indrukwekkend programma gezorgd.

Historische stoet
Elk jaar wordt de historisch-volkskundige Krakelingenstoet grondig vernieuwd, en gaat de aandacht naar een bijzonder aspect uit de geschiedenis van Geraardsbergen. Dit jaar brengt het thema Geraardsbergen in 1914 ons honderd jaar in de tijd terug, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Een gedeelte van stoet focust daarom extra op het leven in Geraardsbergen kort vóór en na het uitbreken van deze verschrikkelijke periode. Ook is er aandacht voor de rol van het Rode Kruis in de Eerste Wereldoorlog. De deelnemers die deze scène uitbeelden, zijn vrijwilligers van de lokale afdeling.
De stoet start om 15u aan de romaanse kerk van Hunnegem, en doet volgende straten aan: Hunnegemstraat, Lessensestraat, Stationsplein, Adamstraat, Oudenaardsestraat, Grotestraat, Begijnhofkaai, Kaai, Brugstraat, Markt, Vredestraat, Abdijstraat, Vesten.
Krakelingenworp (in de volksmond “Mastellenworp”)
Na de stoet trekt de menigte samen met het voltallige bestuur de legendarische helling van de Oudenberg op. De vernieuwde Oudenbergsite is nu nog beter uitgerust is om de duizenden toeschouwers te ontvangen. Een rond podium zorgt er voor dat de prominenten voortaan veel dichter bij het publiek staan. Zo kunnen de toeschouwers van op korte afstand genieten van het visjes drinken en de krakelingenworp.
Vooraleer de krakelingenworp van start gaat, drinken de deken, de burgemeester, de schepenen en de gemeenteraadsleden uit een 400 jaar oude zilveren coupe een slok wijn met een levend visje. Daarna gaat de eigenlijke krakelingenworp van start. Eén broodje bevat een briefje dat recht geeft op de gouden krakeling: een uniek juweel in de vorm van het beroemde broodje, telkens ontworpen door een andere lokale juwelier. Na de worp trekt de menigte terug naar het centrum van de stad, waar het heerlijk uitblazen is op de winterfoor of in de talrijke gezellige etablissementen.
Tonnekensbrand 
Tonnekensbrand hoort thuis in een bredere traditie van voorchristelijke vuurfeesten en vormt het laaiende orgelpunt van het hele Krakelingengebeuren. Vanaf 19.30u kan je op de Oudenberg genieten van volksdansen door volkskunstgroep Nele (Grimbergen). Om klokslag 20u wordt een pekton aangestoken om de nieuwe lente te verwelkomen.
In de omliggende gemeenten wordt de Tonnekensbrand met een kleiner vuur beantwoord: Walmkebrand. Dit jaar wordt vanuit niet minder dan zes deelgemeenten een vreugdevuur gedeeld: Grimminge, Moerbeke,Schendelbeke, Viane, Waarbeke-Nieuwenhove, Zarlardinge. Ook in de aanpalende dorpen Deftinge en Parike zal een gelijkaardig Walkesbrand doorgaan.
Op de Oudenberg worden brandende fakkels aan de omstaanders uitgedeeld. Deze brengen het vuur naar het stadscentrum, waar de kermismolens op volle toeren draaien. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 feb 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief