GERAARDSBERGEN - HUB-studente neemt gebrekkige veiligheidsinlichtingen bij scans onder de loep

C21

GERAARDSBERGEN - HUB-studente neemt gebrekkige veiligheidsinlichtingen bij scans onder de loep

Editiepajot-logo-geraardsbergen-
EP

Volgens Annelies Holvoet uit Geraardsbergen, studente Medische beeldvorming aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB), worden patiënten in ziekenhuizen vaak onvoldoende op de hoogte gebracht van de gevaren en risico’s die gepaard gaan met MRI-scans. Deze conclusie trekt ze uit een enquête die ze voerde in het kader van haar bachelorproef.

In haar eindwerk ‘Veiligheid bij MRI’ brengt Annelies de biologische effecten van een magneetveld op het lichaam in kaart, en beschrijft ze wat de gevolgen en risico’s kunnen zijn voor verschillende patiënten zoals kinderen en zwangere vrouwen. “De laatste jaren worden er steeds meer MRI-scans uitgevoerd”, vertelt Annelies. “Het is dan niet alleen belangrijk om alle risico’s van deze scanmethode in kaart te brengen, het is al van even groot belang dat de patiënten hiervan op de hoogte zijn.”

Checklist - Daarom moeten patiënten die een MRI-scan ondergaan eerst een checklist invullen. Op die manier zijn zij op de hoogte van de mogelijke risico’s en kunnen de artsen achterhalen of de patiënten onder andere allergisch zijn voor bepaalde stoffen of nierproblemen hebben. Deze checklist dient voor de aanvang van de scan nogmaals mondeling en nauwgezet doorgenomen worden door het ziekenhuispersoneel in het bijzijn van de patiënt. Maar gebeurt dit altijd in de praktijk?

Om dit te achterhalen stelde Annelies een enquête op met vijftien vragen die door 141 patiënten van vier verschillende Vlaamse ziekenhuizen beantwoord werd. Van de bevraagden onderging de helft (51%) een neuro-onderzoek, en zo’n 19% werd onvoldoende geïnformeerd werd over de verloop van het onderzoek.

Mascara - “Het ziekenhuispersoneel lijkt de patiënten vooral te waarschuwen voor metalen voorwerpen”, zegt Annelies. “Zo weten de meeste patiënten (91%) dat ze metalen voorwerpen zoals juwelen tijdens de scan moeten afstaan. Maar tegelijkertijd is slechts 31% op de hoogte van het feit dat het dragen van schoonheidsproducten, zoals mascara dat ijzerpartikels bevat, ook zekere risico’s inhoudt. De patiënten worden duidelijk niet voldoende op de hoogte gebracht.

De studente benadrukt de noodzaak om in de toekomst de risico’s van dergelijke scans te blijven onderzoeken. “Patiënten moeten voldoende weet hebben van de MRI-veiligheidsrichtlijnen bij de aanvang van het onderzoek en op een correcte manier begeleid worden”, stelt Annelies. “Een betere of meer nauwgezette toepassing van de checklist is zeker een must.”

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jul 2014
Sam Herremans
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief