GERAARDSBERGEN voert een integraal drugsbeleid

C21

GERAARDSBERGEN voert een integraal drugsbeleid

Logo_geraardsbergen

Het drugsbeleidsplan van Geraardsbergen  kadert binnen het ruimer welzijns-, gezondheids- en veiligheidsbeleid dat de stad voert. Hierbij ligt de focus ligt zowel op illegaal middelengebruik als op tabak en alcohol.

Via het drugsbeleidsplan coördineren we verschillende doelstellingen en stemmen we acties op elkaar af. Samen met verschillende partners streven we naar een “drugsarme” stad waar op een correcte manier wordt omgegaan met zowel de legale als de illegale middelen.”

Het drugsbeleidsplan van de stad vult het actieplan ‘middelenmisbruik’ van de lokale politie aan. Burgemeester Guido De Padt: “Waar de politie de focus legt op het veiligheid, richt de stad de doelstellingen en acties hoofdzakelijk op de welzijn- en gezondheidsaspecten van het middelengebruik.”

Om een degelijk beleid uit te werken, is grondig onderzoek uitgevoerd en worden blijvend zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens verzameld. Voor de bepalingen van de doelstellingen deed de stad beroep op een stuurgroep met experten uit het werkveld. Samen met hen werden de prioriteiten opgesteld. Eén van de kernopdrachten is het verder actie ondernemen in kader van preventie en sensibilisering. Deze acties zijn naar de algemene bevolking gericht, maar ook naar risicogroepen. Zo formuleerde de stuurgroep een advies waarin wordt afgeraden om sterke dranken te schenken op evenementen waar veel jongeren worden verwacht.

Waar toch sterke drank wordt geschonken zullen de organisatoren ingelicht worden over de gevolgen van alcohol, welke wetgeving van toepassing is en enkele tips ter preventie.”, aldus Guido De Padt.

Om burgers een duwtje in de rug te geven wanneer ze willen stoppen met roken wordt naar aanleiding van de anti tabak dag, 31 mei, jaarlijks een ‘tabakstop’ moment georganiseerd.

De stad zet ook in op opleiding van professionelen in het onderwijs, OCMW, welzijnsdiensten, … Samen met externe partners leren we hen hoe je beginnende gebruikers snel herkent en hoe je hen kan motiveren tot gedragsverandering en ze  benadrukken ook het belang van het sneller inroepen van elkaars expertise om een beter resultaat voor de persoon te bekomen. Zo zullen er afspraken gemaakt worden tussen de hulpverlening en spoeddienst om gemotiveerde patiënten sneller met de gepaste hulpverlening in contact te brengen.

Drugsgebruik heeft onmiskenbaar gevolgen op de gezondheid van de gebruiker. Daarom informeren we ook artsen en apothekers over het belang van substitutiebehandeling.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 feb 2015
jimmy Godaert
jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief