GERAARDSBERGEN - Historicus Herman Vandormael te gast in Geraardsbergse bibliotheek
Met als titel ‘Een ster op je jas: kinderen in de holocaust’ hield Herman Vandormael een uiteenzetting over hoe Joods kinderen de oorlogsjaren beleefden. Een onderwerp dat de doctor in de geschiedenis nauw aan het hart ligt omdat zijn ouderlijk huis als onderduikadres dienst deed ten tijde van de bezetting.
Vandormael, historicus en ere-conservator van het Kasteel van Gaasbeek, begon zijn lezing over de door de Nazi’s uitgevaardigde Joden- en rassenwetten en de gevolgen ervan. Het kon voor deze ‘bevolkingsgroep’ twee kantenuit: onderduiken of deportatie.
Terwijl tienduizenden Joodse kinderen of hun familie in veewagens naar ‘het Oosten’ werden gevoerd om er vermoord te worden, vonden sommigen beschutting in kloosters, internaten, of bij ‘gewone’ mensen. Het ondergedoken kind leefde echter in angst voor verraad en deportatie.
Na de oorlog volgde voor de meesten nog het grootste drama: het besef dat het ‘tijdelijke’ afscheid van de familie definitief was, een drama dat zij tot vandaag meedragen aldus de vele getuigenissen.
Herman had het ook over het speciale ‘luxekamp’ van de nazi’s Theresienstadt, waar de kinderen tekenden, schilderden, schreven en musiceerden…om uiteindelijk toch vermoord te worden.
Herman Vandormael is auteur van twee boeken ‘Verborgen oorlogsjaren: ondergedoken joodse kinderen getuigen’ (2009) en van Kinderen van Theresienstadt: de laatste overlevenden van het concentratiekamp getuigen’ (2012).