Davidsfonds GERAARDSBERGEN vierde 140ste verjaardag

C21

Davidsfonds GERAARDSBERGEN vierde 140ste verjaardag

Editiepajot_jimmy_godaert_davidsfonds_geraardsbergen_vierde_140ste_verjaardag
 

Zaterdag vierde het Davidsfonds afdeling Geraardsbergen in zaal ’t Groen Kruiske zijn 140ste verjaardag met een galadiner. Voorzitter Jan de Lil benadrukte in zijn speech dat het Davidsfonds Geraardsbergen veel meer is dan enkel een organisatie voor cultuurbeleving maar dat de leden een hechte vriendengroep vormen. Burgemeester Guido De Padt wees er in zijn toespraak op dat mede dankzij het Davidsfonds de stad Geraardsbergen terug een stukje meer op de toeristische kaart geplaatst werd. Het was immers door hun toedoen dat meer dan 18.000 toeristen de Oudenbergstad aandeden omwille van de zomerzoektocht.

 

Ontstaan en historiek

Op 15 januari 1875 werd in Leuven het Davidsfonds gesticht. In december 1876 kwamen in Geraardsbergen enkele katholieke Vlamingen samen en stichten de lokale afdeling: voorzitter was de heer Stocqart en secretaris E.H. Van de Putte. Van bij de aanvang heeft de afdeling haar taak van volksontwikkeling ernstig genomen: er waren voordrachten van bekende letterkundigen (Prudens Van Duyse, Hugo Verriest); prijzen voor Vlaamse letterkunde werden geschonken aan het Sint-Catharinacollege, het Sint-Jozefsinstituur en het college van Zottegem; een bibliotheek werd ingericht om aan de bevolking “goede en deugdelijke Vlaamse lectuur” te  verschaffen. Voor de eerste wereldoorlog kende de afdeling een hoogtepunt. In het bestuur zaten de deken van Geraardsbergen, de principaal van het college en de algemene overste van der Jozefieten. Emiel Hullebroeck gaf hier een van zijn eerste liederavonden. In augustus 1914 legde de oorlog de werking van het Davidsfonds lam. Pas in 1921 werden de activiteiten hervat onder een nieuwe  voorzitter: Jul. Van den Daelen. De boekerij werd weer in orde gebracht en kreeg een nieuwe plaats: door het college werd de zaal van de oude melkerij in de Wegvoeringstraat ter beschikking gesteld.

 

Tussen de twee wereldoorlog bloeide de afdeling: er waren meer dan 600 leden. Er was openluchttoneel in de hovingen van het college met “het Vlaams Volkstoneel” onder leiding van Staf Bruggen. Ze brachten o.a. “Marieken van Nijmegen” en “Lucifer” van Vondel. Ernest Claes, Felix Timmermans en Jan Grauls kwamen spreken.

 

Na de tweede wereldoorlog kwam er een verjongd bestuur met als voorzitter J. Van den Daelen en V. Van Bossuyt als ondervoorzitter. Weer moest de boekerij nieuw leven worden ingeblazen. Er kwamen 10.000 nieuwe boeken. Men had 3000 ingeschreven lezers. In de jaren vijftig bestonden de activiteiten uit voordrachten, toneelavonden en opstelwedstrijden. Men nam deel aan IJzerbedevaart en Guldensporenviering. Er waren verzoekschriften voor het hijsen van de leeuwenvlag op het stadhuis van Geraardsbergen.

 

Op 4 augustus 1951 werd met een groot concert in de hovingen van het “Hemelrijk” de 75ste verjaardag gevierd.

 

In 1956 werd J. Van den Daelen als voorzitter opgevolgd door Fr. Broekaert. Toen deze de stad verliet, werd hij opgevolgd door Adrien Van Heuverzwyn. Hij was de drijvende kracht achter de gezamenlijke activiteiten van Davids-, Vermeulen- en Willemsfonds van Geraardsbergen met o.a. concerten in het kader van het Festival van Vlaanderen. Toen de heer Van Heuverzwyn in 1974 in de politiek stapte werd hij opgevolgd door zijn secretaris Paul Lindemans.

 

Deze bleef voorzitter tot half 2005 en werd in september 2005 – bij de start van het werkjaar 2005-2006 opgevolgd door de huidige voorzitter Jan De Lil, met wie ze de 140ste verjaardag vierden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 feb 2016
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief