GERAARDSBERGEN - Dekenale startavond Broederlijk delen

C21

GERAARDSBERGEN - Dekenale startavond Broederlijk delen

Editiepajot_jimmy_godaert_dekenale_startavond_broederlijk_delen
 

In zaal Sint Bavo in Overboelare ging onder de noemer ‘Met een leven speel je niet’ de dekenale startavond Broederlijk delen door. Dit jaar werd er stil gestaan bij de eigen manier van leven, want ook die heeft een impact op mensen in het Zuiden. Broederlijk delen pleit voor “genoeg is goed”: de bewuste keuze voor een leven waarin aandacht is voor de draagkracht van de aarde. De vastenperiode, traditioneel een periode van inkeer, kan hierbij een hefboom zijn. In Geraardsbergen zijn al wat verenigingen die in diezelfde geest werken, hergebruik van goederen en levenswijzen met minder consumptie.

 

Wat wij hier en nu doen heeft invloed op het Zuiden

In onze samenleving is vooruitgang vaak synoniem voor groei. Dat is een misvatting. Het groeimodel creëerde de voorbije decennia meer welvaart voor vele mensen. Dat klopt. Maar nu botsen we op de grenzen.

Crisissen volgen elkaar in sneltempo op: klimaatcrisis, economische crisis, sociale crisis, enzovoort. De ongelijkheid is nog nooit zo groot geweest. En armoede blijft alom aanwezig. Dat alles ondanks ‘groei’ in de wereldwijde samenleving.

 

Broederlijk Delen wil een andere manier van leven promoten.

Broederlijk Delen vindt dat onze wereld nood heeft aan een nieuw maatschappelijk project. We moeten op zoek naar een andere manier van leven. Met als ultieme doel: het voortbestaan van onze planeet en een menswaardig leven voor iedereen. ‘Het Zuiden’ is geen ver-van-mijn-bed show. Wat ik hier en nu doe, heeft een impact elders. Positief en/of negatief. Ook jij en ik zullen ons dagdagelijkse leven moeten aanpassen. Onze voedsel- en energieconsumptie moeten bijvoorbeeld anders. Of je er nu voor kiest om minder vlees te eten, bewuster om te gaan met water, of je in te schakelen in de deeleconomie: het gaat om de positieve impact die deze gedragsverandering heeft op onze samenleving en onze planeet. Dat is wat we nodig hebben.

 

De inspiratie gaat uit naar een ethiek van het genoeg.

Solidariteit is de basis voor de ‘nieuwe’ levensstijl die Broederlijk Delen promoot. We moeten radicaal kiezen voor een samenleving die gebaseerd is op gemeenschap, duurzaamheid en rechtvaardigheid.  Ook als we daarvoor onze comfortzone moeten verlaten. Respect voor de waardigheid van iedere mens en de planeet vormen de leidraad. We moeten leven vanuit een ‘ethiek van het genoeg’. Dat gaat niet over verliezen of inbinden, maar over het scheppen van ruimte voor het goede leven. Voor een ‘leven met genoeg’ in plaats van ‘nooit genoeg’. Zo’n nieuwe levensstijl vraagt om radicale keuzes. Bijvoorbeeld voor een duurzame economie die rekening houdt met de draagkracht van onze aarde.

 

In onze eigen stad zijn al heel wat organisaties de goeie richting ingeslagen. De richting van recycleren, versoberen, consuminderen in plaats van consumeren. Daarom werden ook  Repair café,  Lets en de Kringwinkel  extra in de kijker gezet op de startavond van de vasten.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 feb 2016
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief