GERAARDSBERGEN - Walmke Brand voor de 3de keer door straten van Zarlardinge
De dorpsraad van Zarlardinge en KVLV Zarlardinge hebben in samenwerking met het stadsbestuur van Geraardsbergen Walmke Brand georganiseerd. Dat is een antwoord op Tonnekesbrand bovenop de Kapelmuur in Geraardsbergen. Het vuur moet de winter verjagen en de lente in het land brengen. Walmke Brand was in Zarlardinge alweer een succes. Het is langzamerhand een traditie op zich. Het hoofddoel is enerzijds het lokaal gemeenschapsgevoel te stimuleren en anderzijds het vroegere gebruik in ere te herstellen.
Het evenement startte op zondag aan de kerk van Zarlardinge met een fakkeltocht. Het vuur werd daarna ontstoken op het ‘windgat’ te Zarlardinge, aan het kerkhof.
Na afloop was er gelegenheid om een warm drankje te nuttigen in de mystieke sfeer van Keltische muziek. Nieuw was dit jaar dat de receptie werd gehouden in de kerk van Zarlardinge. Dit bleek voor vele aanwezigen een positief element. De warme kerk kon menig bezoeker bekoren en de talrijke opkomst bleef dan ook niet uit. De deelnemers van de fakkeltocht werden in aantal versterkt op het 2de deel van het event. De soep was van fijnproeverswaarde en de glühwein vloeide wellustig. Her en der werden al reservaties voor volgend jaar besproken!
Tot in midden van de 20ste eeuw was het gebruikelijk dat het vuur van Tonnekensbrand op de Oudenberg in Geraardsbergen in de omliggende dorpen werd beantwoord met kleinere vuren, het Walmkebrand: buren brachten droog hout en snoeiafval samen op een open plaats en staken het in brand van zodra ze de gloed van Tonnekensbrand in Geraardsbergen zagen.
De Brakelse deelgemeente Parike is deze traditie in stand blijven houden en nu slaan ook verenigingen in verschillende Geraardsbergse deelgemeenten de handen in elkaar om het Geraardsbergse vuur de beantwoorden. Deze tien deelgemeenten zijn: Goeferdinge, Grimminge, Moerbeke, Onkerzele, Ophasselt, Viane, Schendelbeke, Smeerebbe-Vloerzegem, Waarbeke en tenslotte Zarlardinge.
Buiten Geraardsbergen nemen ook normaal ook Deftinge (Lierde) en Galmaarden deel aan het antwoordvuur. Lierde had dit jaar Walmke Brand geannuleerd.