GERAARDSBERGEN - Betere mobiliteit in binnenstad
De Fietsersbond en de stad Geraardsbergen willen de mobiliteit in de binnenstad verbeteren. Met de fietscampagne ‘Cyling the City’ willen ze inzetten op het gebruik van de fiets als vervoersmiddelsmiddel. Schepen van Mobiliteit Erwin Franceus wil fietsers en voetgangers ook meer plaats geven en het autoverkeer in het centrum verminderen door de randparkings aantrekkelijker te maken. Hieronder een opsomming van de verschillende actiepunten van de campagne.
Betere signalisatie naar en aan parkings:
De nietszeggende ‘P-route’-borden aan invalswegen worden vervangen door borden ‘P-Markt’, ‘P-station’, ‘P-centrum’ en ‘P-Oudenberg.Zo worden de automobilisten beter gestuurd naar de parkings. Op borden aan de parkings zal de wandelafstand, het aantal nog beschikbare plaatsen en de ticketprijs worden vermeld. Door de auto’s te leiden wil het stadsbestuur meer plaats geven aan fietsers en voetgangers.
Sensoren:
In de Oudenaardsestraat, Grotestraat en Brugstraat komen er sensoren in het wegdek. In die zone mag men maximum een half uur parkeren.
Fietsstallingen:
Schepen Franceus kondigt aan dat er op verschillende plaatsen in de stad nieuwe fietsstallingen komen. Het zullen moderne en handige fietsstallingen zijn, verankerd met dubbele assen.
Nieuwe voetpaden:
Het is tevens de bedoeling is dat alle voetpaden in het handelscentrum volgend jaar worden vernieuwd.
Langeafstandsfietspad:
Dit fietspad is gepland om van Schendelbeke naar Zandbergen te lopen en zou minstens drie meter breed zijn. De eerste spadesteek zou kunnen gegeven worden , maar voor de NMBS moeten er eerst vier spooroverwegen verdwijnen. Er zijn evenwel een aantal overwegen die landbouwers moeten gebruiken om tot aan hun akkers te geraken.
LaMA-project:
Geraardsbergen werd samen met Waregem en Belsele geselecteerd als pilootstad voor het LaMA-project van Netwerk Duurzame Mobiliteit. Daarmee wil men werk maken van een betere mobiliteit in kleine en middelgrote steden, waar zulke plannen nog vaak ontbreken in tegenstelling tot de centrumsteden van Oost-Vlaanderen. Burgers van de verschillende belangengroepen – fietsers, wandelaars, handelaars enzovoort – worden samengebracht in ‘co-creatiesessies’ om oplossingen voor de mobiliteit te bedenken en die tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september worden getest.
Blue Bike:
De huurfietsendienst van de NMBS wordt tijdens de eerste week van juni geïnstalleerd aan het station. De automaat staat er al. Een fiets huren zal slechts één euro per dag kosten. Er komen acht fietsen met extra versnellingen, speciaal voor heuvelachtige gebieden zoals Geraardsbergen. In de toekomst zullen er ook elektrische fietsen te huur zijn, maar daarvoor moet er eerst een fietspunt van de NMBS komen, en dat kan pas na de heraanleg van het Stationsplein.
Schoolroutekaart:
De provincie Oost-Vlaanderen werkte samen met de Fietsersbond Geraardsbergen-Lierde en de stad Geraardsbergen een Scholenroutekaart uit die de veiligste, maar ook de te mijden fietsroutes en knelpunten aangeeft naar het stadscentrum. Woensdag wordt de Scholenroutekaart ingehuldigd en ingereden door leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar.